DouceProvence 10 min. 20 min.

 

 

zupa z dyni rozweselająca

 

Zupa z dyni z temperamentem to idealny sposób na poprawienie sobie nastroju w bury, jesienny wieczór. Jest niezwykle energetyzująca i rozweselająca. Dodatek curry, imbiru i czosnku skutecznie rozgrzeje nasze wychłodzone i zmęczone  ciała powracające z pracy. Ilość przypraw możemy oczywiście regulować według indywidualnych upodobań.

 

Składniki dla 4 osób:

  • dynia, obrana ze skórki i wydrążona: 1 kg
  • cebula: 1 duża
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki od zupy
  • woda: około 500 ml
  • jogurt naturalny: 4 łyżki od zupy
  • imbir świeży : kawałek około 15 gramów
  • curry: 1 czubata łyżeczka od herbaty
  • sól, pieprz
  • czosnek: 3 spore ząbki
  • kolendra świeża lub pietruszka pokrojone: garść

S5400002

 

zupa z dyni z temperamentem

Pokrojoną w kostkę cebulę duszę na oliwie przez około 10 minut. Cebula ma być jedynie zeszklona, w żadnym razie zbrązowieć!

 

S5400005

Dodaję obraną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę dynię.

 

zupa z dyni z temperamentem

Wlewam dwie szklanki wody lub bulionu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez około 10 minut.

 

S5400009

Po 10 minutach solę i pieprzę.

 

 

S5400006

Obieram imbir ze skórki, trę na tarce i dodaję do zupy.

 

zupa z dyni z temperamentem

Wsypuję curry, przykrywam garnek i gotuje na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

 

S5400015

Miksuję zupę.

 

S5400012

Obrane i zmiażdżone ząbki czosnku mieszam z jogurtem.

 

S5400022

Podaję zupę z jogurtem i pokrojoną kolendrą lub pietruszką.