DouceProvence 15 min. 120 min.

S3070013

Zupa jarzynowa Pistou to typowe prowansalskie danie. Każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Toczą  się zażarte  dyskusje na temat,  który przepis jest autentyczny i który najlepszy. Przez całe lato przygotowuję tę  zupę ze świeżych warzyw z ogródka, a zimą z mrożonek i zapraw. Uwielbiam ją. Ilość czosnku w sosie Pistou można oczywiście regulować według własnych upodobań. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego południowego przepisu.

 

Składniki na 4 osoby:

  • fasolka sucha: 300 gramów
  • fasolka zielona: 400 gramów
  • cukinia: 1 duża
  • cebula: 1
  • pomidory: 400 gramów
  • marchew: 4
  • ziemniaki: 4
  • woda: 4 litry
  • sól, pieprz

Sos Pistou:

  • bazylia: 1 bukiet
  • czosnek: 6 ząbków
  • sery tarte: Parmezan  i  Emental (albo inne ulubione):  80 gramów
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki

 

S3680004

 

zupa jarzynowa prowansalska Pistou

Fasolkę moczymy na noc.

 

zupa jarzynowa prowansalska Pistou

Do garnka o grubym dnie wkładam namoczoną fasolę i dolewam wody, aby było w sumie około 4 litrów. Solę, pieprzę i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję 20 minut.

 

zupa jarzynowa prowansalska Pistou

Po 20 minutach wkładam cukinię w całości.

 

S3680009

Dokładam pomidory pokrojone w kostkę i gotuję przez następne 40 minut.

 

zupa jarzynowa prowansalska Pistou

Po 40 minutach dorzucam pozostałe jarzyny (marchew, ziemniaki, fasolkę zieloną, cebulę) pokrojone w kawałki. Zupę gotuję przez 45 minut

 

S3680013

W tym czasie przygotowuję sos Pistou. Liście bazylii wkładam do miksera. Dorzucam obrane ząbki czosnku.

 

S3680014

Dosypuję tarte sery: Parmezan i Ementaler. Albo jakieś inne o wyraźnym smaku.

 

S3680015

Miksuję i wsypuję sól.

 

S3680016

Dolewam 3 łyżki oliwy z oliwek i miksuję dalej aż do uzyskania jednolitego kremu.

 

S3680018

Cukinię w całości rozmiażdżam przy pomocy widelca. Cukinia idealnie zagęszcza zupę!

 

S3680021

Do talerzy rozlewam zupę i dokładam sos czosnkowo-bazyliowy

S3680022

oraz ser. Sos Pistou i ser każdy dozuje sobie na własnym talerzu według indywidualnych upodobań.