DouceProvence 5 min. 30 min.

Zupa dyniow krem z fiołkami

Przedwiośnie to idealny, a właściwie jedyny, moment na wykonanie zupy dyniowej  z fiołkami. W piwnicy mamy jeszcze mały  zapas ubiegłorocznej dyni, a w ogrodzie kwitną już  fiołki. Dynia i fiołki mają podobny, świetnie komponujący się delikatny, lekko słodkawy  smak i aromat. A do tego ten cudowny zestaw kolorów: żywy, głęboki, soczysty. Wibrujący wiosenny fiolet w jedwabistej jesiennej pomarańczy. Urok tej zupy jest efemeryczny, należy ją podawać natychmiast po przyrządzeniu. Serdecznie pozdrawiam z bardzo wiosennej Prowansji!

 

zupa dyniowa krem z fiołkami

 

Składniki dla 4 osób:

  • dynia: 1 kg
  • masło lub oliwa: 1 łyżeczka
  • fiołki: 3 garście
  • sól
  • 1/2 litra wody

 

zup dyniowa z fiołkami

Łyżeczkę masła lub oliwy wkładam do garnka i lekko podgrzewam. Wsypuję jedną garść fiołków, mieszam i duszę na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Dynię obieram, kroje w kostkę i dokładam do garnka. Sole, wlewam dwie szklanki wody i duszę prze 2o minut. Miksuję, wlewam do miseczek, posypuję fiolkami natychmiast podaję.

 

Zupa dyniowa z fiołkami