DouceProvence 5 min. 10 min.

 

S3950007Zupa czosnkowa to jedna z najbardziej znanych zup kuchni śródziemnomorskiej. Tutaj w  Prowansji nazywamy ją  ¨ l’aigo bouilido¨(= „grzana woda”). Wszystkie składniki w nią wchodzące są typowo śródziemnomorskie: czosnek, oliwa z oliwek, zioła. Jest to zupa  niezwykle rozgrzewająca, dodająca wigoru i radości życia. Działa cuda i stawia na nogi w dzień po większej imprezie, na przykład 1. stycznia. Ponieważ na jej wykonanie potrzeba zaledwie piętnastu minut, była tradycyjnym daniem serwowanym w Prowansji na kolację  w dniu „wielkiego prania”. Bez względu na to czy przewidzieliście wykonać dziś wieczorem małą przepierkę, gorąco polecam zjedzenie pysznej i zdrowej zupy czosnkowej!

 

Składniki dla 2 osób:

  • woda: 1 litr
  • czosnek: 6 dużych ząbków i 2 mniejsze
  • szałwia: 1 gałązka
  • tymianek: 1 gałązka
  • liść laurowy: 1         (jeżeli nie macie świeżych ziół, użyjcie ziół suszonych)
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • chleb: 2 kawałki
  • sól, pieprz

 

S3950005

zupa czosnkowa śródziemnomorska

Zagotowuję 1 litr wody, solę i pieprzę.

zupa czosnkowa śródziemnomorska

Dodaję 4 duże zmiażdżone lub drobno pokrojone ząbki czosnku oraz dwa mniejsze w całości. Podgrzewam na małym ogniu przez 5 minut.

zupa czosnkowa śródziemnomorska

Wyłączam ogień i dodaję zioła. Jeżeli użyjecie suszonych , posłużcie się sitkiem do zaparzania herbaty. Zioła pozostawiam w wywarze przez około 10 minut. Następnie odcedzam, podgrzewam zupę, dodaję łyżkę oliwy i rozlewam do talerzy.

S3950018

W czasie gdy zupa się gotuje, kroję chleb w kostkę, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika aż do momentu gdy chleb sympatycznie się zrumieni.

 

S3950007

Smacznego i papa!