DouceProvence 10 min. 45 min.

 

S3650021

Zupa cebulowa kojarzy mi się nieodłącznie  z Paryżem ponieważ pierwszy raz w życiu jadłam ją właśnie tam. W samym centrum  handlowej  dzielnicy Hale. Był chłodny, wilgotny, paryski miesiąc luty. Nie pamiętam już jakim zbiegiem okoliczności znalazłam się tamtego dnia wcześnie rano w małym barze tuż obok targowiska. Sprzedawcy warzyw, owoców, ryb i serów rozpakowywali swój towar i raz po raz wpadali do baru na papierosa i kawę. Ponieważ ranek był wyjątkowo szary i chłodny, po skończonej pracy rozgrzewali się ciepłą, pachnącą zupą cebulową. Odniosłam wrażenie, ze był to ich cotygodniowy rytuał. Dawno już nie byłam w tej dzielnicy Paryża i nie wiem czy ten bar nadal istnieje ale zupę cebulową robię  do dzisiaj i zawsze myślę wtedy o tamtym paryskim poranku.

Składniki dla 2 osób:

  • cebula: 3 średnie
  • białe wino: 100 ml
  • bulion drobiowy: 1 litr
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • tarty ser: 30 gramów
  • chleb: 2 kawałki

 

S3650001

zupa cebulowa paryska

Cebulę kroimy w kostkę.

 

zupa cebulowa paryska

W garnku rozgrzewamy oliwę.

 

zupa cebulowa paryska

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i szklimy ją na małym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu

zupa cebulowa paryska

Dodajemy bulion.

 

zupa cebulowa paryska

Wlewamy wino.

 

S3650007

Solimy.

 

S3650008

Pieprzymy.

 

S3650009

Podgrzewamy przez 3 minuty az do odparowania alkoholu, przykrywamy do połowy garnek i podgrzewamy przez następne 15 minut.

 

zupa cebulowa paryska

W tym czasie podpiekamy w tosterze chleb.

 

S3650013

Po 15 minutach gotowania wlewamy zupę do żaroodpornej miseczki.

 

S3650015

Wkładamy chleb.

 

S3650016

Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika pod grill na 6 minut. Uwaga na przypalenie!

S3650021

I oto nasza zupa. Pachnie bardzo apetycznie. Idealna na jesienny wieczór. Smacznego i pa pa!

 

 

Francja od kuchni - konkurs!