DouceProvence 10 min. 15 min.

S5910003

Dzisiaj w roli głównej pan Burak, król zimowych pól i ogrodów. Niektórzy się z buraka naśmiewają lub, co gorsza, pogardzaja nim. Niesłusznie i nieładnie. Jest to bardzo sympatyczne, niezwykle  zdrowe i wszechstronne warzywo. I ten nasycony buraczany kolor. W sam raz coś na podniesienie temperatury w zimowe, szare wieczory. Niech żyje burak!

Składniki:

  • ugotowane i obrane buraki: 4 średnie
  • zielona pietruszka drobno pokrojona, liście kopru włoskiego:  2, 3 spore garście
  • marchew obrana: 2 średnie
  • orzechy piniowe, włoskie lub płatki migdałów: kilka
  • sok z cytryny, lub ocet jabłkowy: 2 łyżki
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • pieprz, sól

 

Sposób wykonania:

  1. Buraki kroję w średnią kostkę.
  2. Marchew ścieram w długie cienkie paski , najlepiej przy pomocy obieraczki do ziemniaków.
  3. Zieleninę drobno kroję.
  4. Sok z cytryny mieszam z sola, dodaję oliwę.
  5. Wszystkie warzywa wkładam do miski, posypuję orzechami, polewam sosem i podaję.

S5910001