DouceProvence 15 min. 40 min.

 

ziemniaki zapiekane dauphinois

Ziemniaki zapiekane dauphinois, czyli Gratin dauphinois, to prawdziwy zabytek francuskiej gastronomii. To cienko pokrojone  plasterki surowych ziemniaków zapieczone w mlecznym lub śmietankowym  sosie, miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na wierzchu. Udany Gratin  dauphinois to prawdziwy smakołyk. Istnieje sporo wersji tego dania. Głównie różnią się między sobą zawartością śmietany i sera. Przepis, który podaję dzisiaj jest od lat z sukcesem praktykowany w naszej kuchni. Nie zawiera ani śmietany ani sera przez co jest bardziej lekkostrawny niż dziewiętnastowieczna, bogata wersja. Zapiekanka dauphinois może stanowić doskonały dodatek do duszonych i pieczonych mięs albo, w towarzystwie na przykład zielonej sałaty, być daniem głównym. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu tego legendarnego, pysznego francuskiego dania.

 

Składniki:

  • ziemniaki: 1,2 kg (o zwartej strukturze)
  • masło: 20 gramów
  • czosnek: 2,3 ząbki
  • mleko: 650 ml
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • żółtko jaja: 1

 

ziemniaki zapiekane gratin dauphinois

 

ziemniaki zapiekane gratin duphinois

Obieram ziemniaki i kroję na plasterki o grubości 1, 2 mm. Uwaga! Pokrojonych ziemniaków w żadnym wypadku nie wolno myć pod wodą. Wypłukalibyśmy w ten sposób cały krochmal, a mączka ziemniaczana spełnia w tym daniu rolę zagęszczacza do sosu!

 

ziemnaiki zapiekane gratin dauphinois

Ziemniaki wkładam do garnka i wlewam całe mleko. Jarzyny mają być zaledwie przykryte mlekiem. Doprowadzam do zagotowania i zmniejszam ogień. Podgrzewam na bardzo małym ogniu przez 8 minut.

 

ziemniaki zapiekane gratin dauphinois

Dodaję sól i pieprz.

 

ziemniaki zapiekane gratin dauphinois francuski klasyk

Trę gałkę muszkatołową.

 

ziemniaki zapiekane gratin dauphinois francuski klasyk

Dno formy żaroodpornej smaruję masłem i odrobiną obranego czosnku. Resztę czosnku drobno pokroję i dodam 5 minut przed zakończeniem pieczenia.

 

ziemniaki zapiekane dauphinois francuski klasyk

Wkładam podgotowane ziemniak wraz z sosem do formy. Na wierzchu układam kilka kawałków masła. Naczynie wstawiam do piekarnika o temperaturze 190°C na około 40 minut. 8 minut przed zakończeniem pieczenia posypuję danie gałką muszkatołową i smaruję, przy pomocy pędzelka lub łyżeczki, rozmąconym uprzednio żółtkiem.

ziemniaki zapiekne gratin dauphinois

Oto nasz Gratin dauphinois. Żeby był akcent prowansalski udekorowałam gałązkami rozmarynu. Papa!

Francja od kuchni - konkurs!