DouceProvence 10 min. 45 min.

S3480022

Czy jest coś pyszniejszego niż pieczone, pachnące, mocno  chrupiące ziemniaki? Ten banalnie prosty przepis gwarantuje nam nie tylko smakowite i aromatyczne danie. W odróżnieniu od frytek nie używamy  tutaj ani grama tłuszczu. Podoba mi się również w nich to, ze maja tyle chrupiących rogów i załamań i można po nie sięgać palcami, mniam. Ilekroć przychodzą do nas na kolację małe dzieci to danie jest prawdziwym hitem. Ponieważ do jego wykonania nie obieramy warzyw, dobrze by było, aby pochodziły one  z naturalnej, zdrowej uprawy. My tutaj w Prowansji używamy dużo rożnych ziół, ale jeżeli wolicie ziemniaki bez przypraw, nie stosujcie ich. Możecie je podać do ryb, mięs albo jako danie główne, na przykład z sosem czosnkowym i zielona sałatą. Powiem Wam jednak, że bardzo często bywa tak, że znikają z talerza zanim tak na dobre nie zasiądziemy do stołu. Czy kucharza może spotkać większy komplement? Najsmakowitsze są bezpośrednio po wyjęciu  z pieca Zyczę Wam pysznych, chrupiących ziemniaków, ciepłych jesiennych wieczorów i  serdecznych spotkań z bliskimi. Przesyłam pozdrowienia z Prowansji!

 

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • zioła świeże lub suszone  ( tymianek, rozmaryn, cząber…)

 

pieczone ziemniaki mocno chrupiące

 

pieczone ziemniaki mocno chrupiące

Ziemniaki wkładam do zimnej wody i dokładnie szoruję szczotką.

 

 

 ziemniaki pieczone mocno chrupiące

Następnie osuszam je na sicie.

 

pieczone ziemniaki mocno chrupiące

Teraz kroję je na kawałki, nie za małe, nie za duże. Staram się, aby były jak najbardziej równej wielkości, wtedy nie będzie problemu z różnym czasem pieczenia.

 

pieczone ziemniaki mocno chrupiące

Na blasze układam arkusz folii aluminiowej, a na niej moje jarzyny.

 

 ziemniaki pieczone mocno chrupiące

Posypuję solą.

 

ziemniaki pieczone mocno chrupiące

Dla urozmaicenia połowę dania posypuję ziołami, a drugą połowę nie (a co tam). Następnie wstawiam blachę do piekarnika o temperaturze 220°C na 45 minut. Ziemniaki mają być sympatycznie zrumienione.

 

pieczone ziemniaki mocno chrupiące

Oto nasze danie w pełnej krasie. Należy je jeść NATYCHMIAST po wyjęciu z piekarnika. Wtedy jest najpyszniejsze! Mniam.