DouceProvence 10 min. 15 min.

S2690004

 

Dzisiaj termometr wskazuje 37 stopni w cieniu. Co w taki dzień jeść? Może w ogóle  zaprzestać jedzenia???!!!!

Proponuję młode cukinie z czosnkiem, ziołami, odrobią Parmezanu i oliwą z oliwek. My będziemy je dzisiaj wieczorem konsumować na tarasie, w towarzystwie świerszczy, lampy naftowej i szklaneczki mocno schłodzonego różowego wina. Miłej kolacji!

 

Potrzebne składniki:

  • cukinie
  • czosnek
  • Parmezan lub inny ulubiony ser
  • oliwa z oliwek
  • bazylia lub inne ulubione zioła
  • sól

 

S2690001

 

 

S2690008

Dno żaroodpornego naczynia smaruję kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

 

S2690010

Cukinie kroję wzdłuż na połowę.

 

 

S2690012

Delikatnie wyciągam pestki łyżeczką.

 

 

S2690013

Solę.

 

 

S2690015

Wlewam kilka kropli oliwy z oliwek.

 

 

S2690017

Na dna cukinii wyciskam czosnek.

 

 

S2690019

Trę Parmezan.

 

S2690023

Posypuję ziołami i tartym Parmezanem.

 

S2690024

Tak wyglądają cukinie przed wstawieniem do piekarnika.

 

 

 

S2690026

A tak po czterdziestominutowym pobycie w piekarniku o temperaturze 200 stopni C. Ja biegnę na kolację. Pa!