DouceProvence 10 min. 15 min.

S4470003

Od lewej, z góry na dół: Bleu de Bresse, kremowy, lekko dojrzały, pleśniowy ser z mleka krowiego pochodzący z Burgundii, następnie Roquefort, zwany „królem serów”, jeden z najstarszych serów francuskich , wyrabiany z mleka owczego w południowych Pirenejach, na środku mamy dwa małe serki kozie z Prowansji, jeden bardziej dojrzały, drugi mniej, a ten spory kawałek na dole to przepyszny, lekko słodkawy Comté, ser z mleka krowiego pochodzący z regionu Franche-Comté na granicy ze Szwajcarią.

 

Mój mąż żabojad lubi dobierać sery według różnych kluczy. Najczęściej zależy mu na tym, aby na talerzu  było różnorodnie pod względem smaku i kształtu. I najlepiej, żeby każdy ser pochodził z innego regionu Francji. Do tego chleb z grubą, chrupiącą skórą albo bagietka i oczywiście czerwone wino.  Oto mały zestaw, który  przygotował nam  wczoraj na kolację. A wy, jakie sery najbardziej lubicie? Pozdrawiam serdecznie z Prowansji!