DouceProvence 10 min. 10 min.

.

 

 

 

trufle z jajecznica prowanslski przepis

 Dzisiaj przepis na prowansalską brouillade z truflami. Po obfitych deszczach w czerwcu i gorącym lecie  zbiory zapowiadają się obfite.  Brouillade to coś pomiędzy omletem a jajecznicą. W trzygwiazdkowych restauracjach wykonuje się ją na parze, ja posłużę się patelnią z bardzo grubym dnem i drewnianą szpatułką do mieszania jajek na ogniu.

Składniki:

  1. trufle (im więcej tym lepiej)
  2. jajka:6
  3. oliwa:1 łyżka
  4. sól, pieprz
trufle z jjecznica przepis prowansalski

jajka z truflami zamykamy w słoiku i wkładamy do lodówki na noc

 

trufle z jajecznica przepis prownslski

zapach trufli przeniknie przez skorupę jajek i jajecznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna

 

trufle z jjecznica przepis prowansalski

jajka dobrze ubijamy i dodajemy trufle pocięte na jak najcieńsze plasterki, najlepiej przy pomocy specjalnie do tego przeznaczonej mandoliny

trufle z jjecznica przepis prowansalski

dodajemy sól, pieprz i delikatnie mieszamy

trufle z jajecznicą przepis prowanslski

na rozgrzaną oliwę wlewamy jajka z truflami, zmniejszamy ogień do minimum i, posługując się drewnianą łyżką, mieszamy , mieszamy, mieszamy…delikatnie, energicznie, z czuciem i koniecznie „od dna”

 trufle z jajecznicą przepis prowansalskimieszamy, mieszamy, brouillade ma być jednolita, kremowa, kiedy widzimy, że za szybko twardnieje, zdejmujemy z ognia i mieszamy, kiedy zaczyna gęstnieć i lekko przywierać do dna, oznacza, że jest ok.

trufle z jajecznicą

gotowe