DouceProvence 10 min. 15 min.

 

 

Trufle - czarne diamenty Prowansji

Południowo-wschodnia Francja jest największym  francuskim producentem trufli. Do jej  uprawy niezbędna jest wapienna, silnie zasadowa gleba. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią,  na głębokości od 5 do 25 centymetrów.  Ponieważ są niewidoczne dla ludzkiego oka, a ich zapach niewyczuwalny dla ludzkiego nosa, do szukania ich potrzebny  jest odpowiednio wytresowany pies albo świnia.

Trufle - czarne diamenty Prowansji

 

Może dlatego, miedzy innymi,  jest taka droga? Trufla przypomina swoim kształtem mały, okrągły  ziemniak. Jest czarna albo bura, w środku poprzecinana  białymi żyłkami. Sporej wielkości trufla  ma średnicę  orzecha włoskiego.

 

 

Trufle - czarne diamenty Prowansji

Trufle - czarne diamenty Prowansji

Co roku odbywają się konkursy na największą truflę. Pora zbierania trufli rozpoczyna się tuż przed Bożym Narodzeniem i trwa do końca lutego.Ze względu na horrendalną cenę ( 100 gramowa trufla kosztuje około 100 euro)  oraz niezwykłą intensywność smaku, używa się ich w kuchni w ilości homeopatycznej.

 

Trufle - czarne diamenty Prowansji

pies potrafiący szukać trufli to skarb

 

Trufle - czarne diamenty Prowansji

Pepette, pupilka prowansalskich hodowców trufli

 

Pepette w akcji