DouceProvence 15 min. 30 min.

S3290018

 

Tarta z figami to nie jest taka tam sobie zwyczajna tarta. Jest niezwykle smaczna  i dlatego proponuję zarezerwować ja na naprawdę szczególne okazje. Na przykład spotkanie z ukochaną. Można  ją   wykonać wspólnie na deser wieńczący kolację tête à tête. Albo z okazji pomyślnie zaliczonej sesji, zdobycia  prawa jazdy, przebiegnięcia maratonu albo szczytu Mont Blanc. Albo tak po prostu. Tę tartę dedykuję wszystkim kochającym życie, jego pozytywne strony, kolory i wibracje.

Składniki:

  • figi: 20
  • cukier (najlepiej trzcinowy ale niekoniecznie): 150 gramów
  • cytryna: 1
  • cukier puder: 15 gramów
  • gotowe kruche ciasto: 1 opakowanie
  • dżem morelowy, figowy albo inny: 4 łyżki

 

S3290002

 

tarta z figami

Kruche cisto wkładam do formy i nakłuwam widelcem.

 

S3290004

Ciasto przykrywam papierem do pieczenia, wysypuję coś, co może posłużyć jako obciążenie i jest ogniotrwałe, na przykład sucha fasola lub groch i wkładam ciasto na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 °C.

 

tarta z figami

W tym czasie przygotowuję moje figi. Odcinam ogonki i kroje na pół.

 

tarta z figami

Przekładam połówki fig do miski i dosypuję cukier.

 

tarta z figami

Wyciskam sok z cytryny i dokładnie wyciągam wszystkie pestki.

 

tarta z figami

Wlewam sok do miski z figami.

 

tarta z figami

Bardzo delikatnie mieszam figi z cukrem i sokiem z cytryny. W tej marynacie pozostawiam figi na 1 godzinę.

 

tarta z figami

Przestudzone ciasto smaruję dżemem.

 

tarta z figami

Układam na cieście połówki fig.

 

tarta z figami

Posypuje cukrem pudrem i wstawiam na 5 minuty (uwaga na przypalenie!) do piekarnika pod grill by cukier lekko się skarmelizowal.

 

 

tarta z figami

Nasze ciastko jest gotowe. Pachnie super, mniam. Zaraz ukroję sobie duży kawał. Was tez zapraszam. Pa pa pa!