DouceProvence 10 min. 35 min.

S5940014

 

Pyszna tarta porowa to idealne, ciepłe danie, które można podać na małą kolacje ze znajomymi. Jeżeli mamy więcej czasu, ciasto przygotujemy własnoręcznie  jeżeli nie, posłużymy się gotowym mrożonym ciastem kruchym lub francuskim. Przepisów na porowy wierzch jest mnóstwo. Ja podaję ten, który najczęściej robię u siebie. Jest smaczny, nie za tłusty i szybki. Do dzieła.

Składniki dla 4 osób:

  • krążek ciasta kruchego lub francuskiego: 1
  • pory (jedynie białe części): 6, 7 średnich
  • jajka: 2
  • ser tarty, np. Parmesan, albo inny ser o wyraźnym smaku: 50 gramów
  • bardzo gęsta śmietana lub jogurt grecki: 4 łyżki
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
  • curry: 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przepis ” Ciasto na tartę w 5 minut”  znajdziesz w rozdziale  „Ciasta i desery”.

 

S5940001

 

S5940002

Pory kroimy wzdłuż na 2 części i następnie na dość cienkie plasterki.

 

S5940003

Myjemy na sicie pod zimną, bieżącą woda (w porach często jest dużo ziemi). Osuszamy lekko na sicie.

 

S5940004

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wsypujemy nasze pory. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy bez przykrycia około 2 minuty. Mieszamy.

 

S5940005

Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy pory na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.

 

S5940006

W tym czasie przygotowujemy krem. 2 jajka wbijamy do miski, dosypujemy tarty ser i mieszamy. Najszybciej przy pomocy trzepaczki.

 

S5940007

Dokładamy śmietanę i mieszamy. Solimy, pieprzymy, wsypujemy curry i zioła prowansalskie. Mieszamy.

 

S5940009

Spód tarty wkładamy do posmarowanej oliwą do formy, nakłuwamy w kilku miejsach widelcem i pieczemy „na biało” w temperaturze 220°C przez 6 minut. Na podpieczony spód wykładamy pory, wyrównujemy wierzch łyżką.

 

S5940012

Wylewamy krem i wstawiamy do piekarnika na dalsze 30 minut.

 

S5940014

A oto nasza tarta. Brzegi ładnie zrumienione i chrupiące, środek kremowy i pachnący.

 

S5940013

Tartę podam z lampką czerwonego wina. Smacznego i pozdrowienia z Prowansji!