DouceProvence 10 min. 30 min.

  • S5050017

 

Tarta morelowo-waniliowa: jeżeli miałabym wybrać jedną jedyną tartę, to wybrałabym właśnie tę. Zimową porą śniła mi się po nocach i znalazłam już na to sposób: latem zamrażam wydrążone połówki moreli i tym sposobem mogę ją zajadać nawet  w najbardziej smutną listopadową noc. Jest coś takiego w tej tarcie, że gdy ją jem, jestem szczególnie szczęśliwa. Pewnie to ten smak dojrzałych pod lipcowym słońcem moreli.

 

Składniki na formę o średnicy około 25 cm

Kruche ciasto:

  • mąka: 250 gramów
  • masło: 125 gramów
  • woda: 50 ml
  • żółtko: 1
  • cukier: 2 łyżki
  • cukier waniliowy: 1 saszetka
  • sól: szczypta

S5050001 - Kopia

 

 

Krem waniliowy:

  • żółtka: 4
  • cukier: 125 gramów
  • mąka kukurydziana (ewentualnie ziemniaczana): 35 gramów
  • mleko: 350 ml
  • cukier waniliowy: 2 saszetki

 

Wierzch tarty:

  • dojrzałe morele: około 20
  • masło: 1 łyżeczka
  • cukier: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 2 łyżki

 

Wykonanie:

 

S5050002 - Kopia

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dziurę na środku. Wlewamy żółtko rozbełtane z wodą, wsypujemy sól. Mieszamy lekko drewnianą łyżką.

 

S5050003 - Kopia

Wsypujemy cukier.

 

S5050004 - Kopia

Dosypujemy cukier waniliowy. Mieszamy.

 

S5050005 - Kopia

Dokładamy masło w kawałkach i bardzo dokładnie mieszamy łyżka, a później rąką aż do idealnego połączenia wszystkich składników. Kiedy ciasto będzie już idealnie gładkie, wysypujemy na stół trochę mąki i wałkujemy koło o średnicy odrobinę większej niż forma. Ciastem wykładamy formę. Jeżeli w czasie przenoszenia ciasto połamało się, nie należy się tym przejmować ponieważ wszystko można ładnie pozaklejać tak, jak plasteliną.

 

S5050006 - Kopia

Ciasto dziurkujemy w wielu miejscach widelcem.

 

S5050007 - Kopia

Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch warstwę suchego grochu. Tym sposobem ciasto w czasie początkowego pieczenia nie wybrzuszy się. Ciasto przykryte papierem i grochem wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni C na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca, zdejmujemy papier i groch i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut.

 

S5050012

Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy nasz krem. Żółtka ubijamy na biało z cukrem, dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko z cukrem waniliowym zagotowujemy i dodajemy, stale mieszając do ubitych żółtek. Mieszamy i przelewamy wszystko do garnka, stawiamy na małym ogniu i nieustannie mieszając pozwalamy kremowi zgęstnieć. Lekko schładzamy krem i dodajemy do niego masło. Mieszamy dokładnie. Kremem smarujemy upieczone i przestudzone ciasto.

 

S5050011

!0, 12 moreli dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Na ciepłym maśle kładziemy połówki moreli od wydrążonej strony i podgrzewamy przez około 10 minut. Schładzamy. Pozostałe morele kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgotowujemy przez około 10, 15 minut, do momentu uzyskania morelowego musu.

 

S5050013

Na kremie układamy połówki moreli. Wierzch smarujemy morelowym musem.

 

S5050015

Wierzch możemy posypać np. migdałowymi płatkami. Całość wstawiamy do lodówki na 10 minut i podajemy. Gorące pozdrowienia z upalnej Prowansji!