DouceProvence 30 min. 40 min.

 

 

 

 

S3700027Tarta karmelowo-jabłkowa, zwana po francusku tartą Tatin, ciepła, pachnąca i pyszna. Czy jest coś lepszego na zimny, szary, jesienny wieczór? Idealny wybór na poprawienie nastroju sobie i pozostałych domowników. Najsmaczniejsza 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Sama lub, jeszcze lepiej,  w towarzystwie bitej śmietany i   kulki lodów orzechowych i karmelowych.

 

Składniki:

  • jabłka : 750 gramów

Ciasto kruche:

  • mąka: 300 gramów
  • masło: 150 gramów
  • cukier(najlepiej ciemny): 150 gramów
  • jajko: 1
  • sól

Karmel:

  • cukier ciemny: 225 gramów
  • woda: 1,5 łyżki
  • masło: 50 gramów

 

tarta karmelowo-jabłkowa, ciepła i pyszna krok po kroku

 

tarta karmelowo-jabłkowa, ciepła i pyszna, krok po kroku

Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z masłem pokrojonym na małe kawałki. Dosypujemy cukier.

 

tarta karmelowo-jabłkowa, ciepła i pyszna, krok po kroku

Wsypujemy odrobinę soli.

 

tarta karmelowo- jabłkowa, ciepła i pyszna, krok po kroku

Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

 

tarta karmelowo-jabłkowa, ciepła i pyszna, krok po kroku

Dokładamy jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto.

 

tarta karmelowo-jabłkowa, ciepła i pyszna, krok po kroku

Ciasto zwijamy w kulę, obwiązujemy w folię plastikową i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

 

tarta karmelowo-jabłkowa, ciwepła i pyszna

Jabłka kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze raz na pół.

 

S3700009

Przygotowujemy karmel. Do żaroodpornej patelni z odkręcaną rączką wsypujemy cukier i wlewamy półtorej łyżki wody.

 

S3700010

Rozpuszczamy i podgrzewamy cukier aż do uzyskania niezbyt ciemnego karmelu.

 

S3700011

Na karmelu układamy ściśle jedną przy drugiej ósemki jabłek.

 

S3700012

Na jabłka kładziemy małe kawałeczki masła (50 gramów) i podgotowujemy jabłka na półtwardo przez 15 minut na małym ogniu.

 

S3700013

Rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy patelni.

 

S3700014

Przykrywamy jabłka ciastem, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C na 35, 40 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione.

 

S3700019

Po wyjęciu z pieca, odczekujemy 3 minuty , przewracamy patelnie do góry dnem i delikatnie wysypujemy tartę na talerz. Jeżeli tarte nie chce „wyskoczyć” wkładamy dno patelni na parę minut do ciepłej wody. Karmel się rozpuści i nie powinno być problemu z wyjęciem ciasta.

 

S3700027

I oto nasza tarta. Mniam mniam. Miłego jesiennego pieczenia i ciepłych wieczorów z bliskimi. Przesyłam dużo buziaków z Prowansji!