DouceProvence 10 min. 15 min.

tarta karmelowo-czekoladowa

 

Tarta karmelowo-czekoladowa „Słodka Zofia” jest  pyszna, wyjątkowa i jedyna. Delikatny i kruchy spód, karmelowy krem przygotowany z ciemnego cukru, śmietany i  lekko słonego  masła. Na wierzchu głęboko ciemna, aksamitna czekolada. Raz spróbowana, Słodka Zofia nieustannie kusi i nie daje o sobie zapomnieć. Ponieważ jest maj, przepis dedykuję wszystkim Zofiom, ale najbardziej tej jednej, która biega szybko, jak strzała, doskonałe orientuje się w przestrzeni i jest nadzwyczaj uzdolniona matematycznie.

 

Składniki na formę o średnicy około 23 cm:

 

Kruche ciasto:

  • mąka: 250 gramów
  • masło: 125 gramów
  • woda: 50 ml
  • żółtko: 1
  • sól: 1/2 łyżeczki od herbaty
  • cukier: 1 łyżka od zupy

S4770002 - Kopia - Kopia

 

 

 

Krem karmelowy:

  • cukier: (najlepiej ciemny, trzcinowy) : 250 gramów
  • śmietana 30 %: 170 ml
  • masło solone: 100 gramów

S4770011 - Kopia - Kopia

 

 

Czekoladowa warstwa: 

  • masło: 30 gramów
  • ciemna czekolada (minimum 70 % kakao): 200 gramów

S4770030

 

 

Wykonanie:

Kruche ciasto:

S4770003 - Kopia - Kopia

Mąkę wsypujemy do miski, na środku robimy jamę i wkładamy tam masło.

S4770004 - Kopia - Kopia

Dosypujemy sól.

S4770005 - Kopia - Kopia

Wsypujemy cukier.

S4770006 - Kopia - Kopia

Żółtko mieszamy z 50 ml wody i wlewamy do miski.

S4770007 - Kopia (2)

Wszystko mieszamy łyżka, a następnie ręka aż do powstania jednolitej masy. Robimy kulę z ciasta. Na stół wysypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto do średnicy odrobinę większej niż średnica blachy. Ciasto zwijamy w cztery(to ułatwi jego przenoszenia) i wykładamy nim wysmarowana uprzednio masłem i oprószoną mąka blachę.

S4770008 - Kopia - Kopia

Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy brzegi i dziurkujemy w wielu miejscach widelcem. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia i warstwą, np. suchej fasoli czy grochu (to ustrzeże ciasto przed niepożądanymi bąblami i nierównomiernym pieczeniem). W tym stanie wkładamy ciasto do piekarnika o temperaturze 180 °C na 10 minut, następnie wyciągamy ciasto z pieca, zdejmujemy fasolę i papier i kontynuujemy pieczenie w temperaturze 200 °C przez kolejne 12 minut.

S4770009 - Kopia - Kopia

 

 

 

W tym czasie przygotujemy pyszny krem karmelowy:

S4770014 - Kopia

Cukier wsypujemy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Mieszając od czasu do czasu, rozpuszczamy cukier.

S4770015 - Kopia

W tym samym czasie podgrzewamy na małym ogniu śmietanę.

S4770017

Nasz cukier jest już rozpuszczony i nabrał przyjemnego złotego koloru. Dodajemy do niego ciepłą śmietanę bardzo energicznie mieszając łyżką lub trzepaczką (uwaga, aby się nie poparzyć od bulgoczącego cukru i pary!!!)

S4770018

Kiedy masa karmelowa jest już całkiem jednolita, odstawiamy ja na parę minut do lekkiego ostudzenia.

S4770021

Kiedy karmel jest już lekko przestudzony dodajemy do niego słone masło w kawałkach. Dokładnie mieszamy, aż do otrzymania idealnie jednolitego, gładkiego, błyszczącego kremu.

 

S4770024

Krem karmelowy wlewamy do ciasta.

S4770025

 

 

Przygotowujemy warstwę czekoladową:

tarta karmelowo-czekoladowa

Pokrojoną na kawałki czekoladę wkładamy do garnka i wstawiamy na lekki ogień lub do mikrofali. Kiedy zaczyna się powoli rozpuszczać dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż do powstania jednolitej, błyszczącej masy.

 

S4770032

Dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Czekolada nienawidzi 2 rzeczy: łączenia z z wodą i wysokiej temperatury. W związku z tym proponuję zdjęcie garnka z ognia od momentu kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać. Spokojnie wkładamy maslo i mieszamy.

tarta kamelowo-czekoladowa

Masę czekoladową wylewamy na wierzch i wyrównujemy szpatułką.

S4770039

Zosiu, wszystkiego dobrego z Prowansji!