DouceProvence 15 min. 35 min.

tarta cytrynowa z bezami krok po kroku

 

Tarta cytrynowa z bezami jest zdecydowanie bardzo niezła. W środku lekko kwaskowa i kremowa, z wierzchu słodka i sympatycznie chrupiąca. Możemy ją przykładowo wykonać w sobotę, a ostatni kawałek zjeść w poniedziałek na śniadanie. Tak w razie czego na otarcie łez.

 

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

 

Kruche ciasto:

  • mąka: 250 gr
  • masło: 125 gr
  • cukier puder: 75 gr
  • żółtka: 2
  • woda: 50 ml
  • sół: szczypta

tarta cytrynowa z bezami krok po kroku

 

 

 

Krem cytrynowy:

 

  • cytryny: 4 średnie
  • cukier kryształ: 150 gr
  • jajka: 3
  • mączka kukurydziana lub ziemniaczana: 1 łyżka do zupy

tarta cytrynowa z bezami krok po kroku

 

 

Beza:

  • białka: 2
  • sól: szczypta
  • cukier puder: 100 gr
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki do herbaty

tarta cytrynowa z bezami krok po kroku

 

 

Wykonanie krok po kroku:

tarta cytrynowa z bezami krok po kroku

Mąkę z solą i cukrem wkladamy do miski. Dokładamy masło pokrojone na małe kawałki. Lekko wszystko mieszamy. Robimy na środku dziure, do ktorej wlewamy żółtka zmieszane uprzednio w szklance z wodą. Wszystko ładnie i szybko mieszamy i zagniatamy. Trochę łyżką, trochę ręką.

 

S5980011

Z ciasta robimy kulę.

 

S5980012

Kulę spłaszczamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Robimy kilka dziur widelcem.

 

 

 

S5980013

Na ciasto kladziemy arkusz papieru do pieczenia i przysypujemy suchym grochem lub fasolą (żeby ciasto za bardzo się nie unosiło i żeby nie było bąbli). Wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 °C i pieczemy „na biało” przez 25 minut. Po tym czasie wyciagamy ciasto z pieca i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

 

S5980015

Teraz pora na krem. Cytryny myjemy. Scieramy do garnka żółtą część skóry z dwóch cytryn. Wyciskamy sok z czterech cytryn i wlewamy (bez pestek) do garnka. Wsypujemy cuker i maczkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mączka musi byc idealnie rozpuszczona! W innym wypadku będą grudki i krem się nie uda. Zaczynamy powoli podgrzewać krem nieustannie mieszjąc „od dna”. Gdy zaczyna lekko gęstnieć wyłączamy ogień.

 

S5980016

 

S5980017

W misce ubijamy jajka.

 

S5980018

Ubite jajka przekładamy do garnka z kremem, idelnie wszystko razem mieszamy i właczamy ogień. To najbardziej delikatny moment. Musimy caly czas mieszac, żeby krem nam sie nie przypalił. Gdy juz ładnie zgęstnieje wyłączamy ogień i wylewamy na podpieczony spód tarty.

 

S5980020

Tartę z kremem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

 

S5980021

Białka ubijamy z solą na bardzo sztywno i dodajemy stopniowo cukier i proszek do pieczeniacały cza ubijając. Gdy beza jest już idealnie sztywna układamy łyżka lub szprycą małe bezy na wierzchu tarty. Piekarnik nagrzewamy do 100°C i wkładamy tartę na 10 minut do lekkiego podsuszenia bezy.

S5980030