DouceProvence 10 min. 15 min.

 

tarta cebulowa tarta aux oignons

 

Tarta cebulowa jest jedną z najpopularniejszych francuskich, klasycznych  tart. Istnieje nieskończona ilość wersji tego przepisu. Ta, którą dzisiaj proponuję,  pochodzi z regionu Górnej Prowansji i posiada śródziemnomorskie akcenty: oliwki i zioła. Jest dekoracyjna, smaczna i  bardzo prosta  w wykonaniu. Z dodatkiem zielonej sałaty z sosem vinaigrette i lampką wina może stanowić idealne i nieskomplikowane menu na małą kolację.

 

 

Składniki na formę o średnicy około 23 cm:

  • ciasto kruche gotowe lub własnoręcznie przygotowane ( przepis patrz: Tarty)
  • cebula: 700 gramów
  • żółtka: 3
  • mleko: 1/4 l
  • mąka: 1 duża łyżka
  • zioła suszone zmielone ( np.tymianek, oregano, cząber…): 1 mała łyżeczka
  • gałka muszkatołowa: szczypta
  • ser tarty: 2 duże łyżki
  • oliwki czarne, bez pestek: około 15
  • oliwa z oliwek: 1 duża łyżka
  • sól, pieprz

 

tarta cebulowa

 

 

tarta cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

S4740003

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebule na bardzo (!!!) małym ogniu przez około 15, 20 minut. Cebula ma być zeszklona, kremowa, w żadnym razie nie przyrumieniona. W trakcie podsmażania możemy dodać odrobine soli, to przyspieszy nieco proces „zmiękczania”.

 

S4740004

Dodajemy mąkę.

 

S4740005

Wbijamy 3 żółtka.

 

tarta cebulowa

Bardzo dokładnie mieszamy.

 

tarta cebulowa

Wlewamy mleko i znowu dokładnie mieszamy.

 

S4740008

Solimy.

 

 

 

tarta cebulowa

Pieprzymy.

 

tarta cebulowa

Trzemy gałkę muszkatołową.

 

S4740014

Kruche ciasto wykładamy do formy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy na 7 minut do piekarnika o temperaturze 220°C.

 

S4740015

Po 7 minutach wyciągamy ciasto z pieca i wykładamy masę cebulową. Posypujemy ziołami i serem. Wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika o temperaturze 220°C.

 

 

 

S4740018

!0 minut przed końcem pieczenia wyciągamy tartę z pieca i układamy na wierzchu wydrążone, czarne oliwki. Wstawiamy ponownie do pieca na pozostałe 10 minut.

 

S4740021

Tarta jest gotowa. Odpowiednio zrumieniona, z chrupiącym spodem i kremowym, pachnącym wierzchem. Proponuję lampkę białego, wytrawnego wina. Pozdrawiam serdecznie.