DouceProvence 10 min. 10 min.

Szparagi z surową szynką i serem

Szparagi z szynką surową i serem to blyskawiczne, pyszne i  lekkie danie. Wprost idealne na wiosenną kolację we dwoje. Najlepiej, aby do jego przyrządzenia użyć lokalnych, sprawdzonych, dobrych produktów: świeżych ( idealne będą zielone) szparagów, pachnącej, wędzonej szynki i lekko pikantnego sera. Szparagi możemy ugotować już wcześniej, a potem już tylko podgrzać je z szynką na patelni. Nie zapomnijmy o wstawieniu butelki białego wina do lodówki. Miłej kolacji.

 

Składniki dla 2 osób:

  • szparagi (najlepiej zielone): 8
  • szynka surowa, najlepiej podwędzana, pachnąca: 4 cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • tarty ser o wyraźnym smaku (typu Parmezan): 40 gramów
  • świeżo zmielony pieprz: szczypta

 

 

 

S6100004

Obrane i umyte szpragi wkladamy do wrzącej, osolonej i lekko osłodzonej (szczypta cukru) wody i gotujemy przez 10 minut. Szparagi powinny być ugotowane ale zwarte i w żadnym razie nie rozpadajace się!!! Pozostwiamy je do lekkiego ostudzenia. Plasterki szynki kroimy wzdłuż na pół. Otzrymujemy w ten sposob mniej więcej trzycentymetrowe paski i tymi paskami owijamy dodokoła szparagi.

 

S6100006

Na patelni podgrzewamy lekko oliwę i ukladamy na niej nasze szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu 2 minuty z każdej strony. Szynka powinna się lekko przypiec i zrumienić.

 

S6100009

Posypujemy tartym serem.

 

S6100010

Dodajemy świeżo zmielony pieprz i podajemy.

 

S6100015

Idealne z lampką dobrze schłodzonego szampana lub innego białego, lekkiego wina. Dużo wiosennych pozdrowień z bardzo słonecznej Prowansji.