DouceProvence 10 min. 60 min.

 

 

S3930016Proponuję   dzisiaj prowansalską  świnkę w różowym winie. Od czasu do czasu trochę mięsa nie zaszkodzi. To  bardzo smakowite i zarazem  proste w wykonaniu wieprzowe sauté. W  sam raz odpowiednie aby ogrzać  chłodny, listopadowy wieczór.

 

Składniki  dla 2 osób:

  • chude kawałki wieprzowiny bez kości (np. schab): 400 gramów
  • cebule średnie: 2
  • wino wytrawne różowe lub białe: 250 ml
  • pomidor: 2
  • bukiet świeżych ziół lub 1 łyżka  suszonych  ziół  prowansalskich
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • do dekoracji: oliwki, małe pomidory, liście pietruszki

S3930001

 

swinka w różowym winie i ziołach prowansalskich

Podsmażam mięso przez 5 minut na łyżce oliwy.

 

swinka w różowym winie i ziołach prowansalskich

Kroję pomidory i obieram cebulę.

 

S3930007

Zdejmuję mięso z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam lekko cebulę z dwóch stron.

 

S3930008

Po chwili dokładam mięso i pomidory.

 

świnka w różowym winie i ziolach prowansalskich

Solę i pieprzę.

 

S3930010

Wlewam 250 ml różowego (lub białego) wina.

 

S3930011

Związuję zioła w bukiet przy pomocy sznurka (koniecznie naturalnego, żeby nie było problemów w czasie gotowania). Dzisiaj wybrałam gałązki szałwii i rozmarynu oraz kilka liści laurowych. Jeżeli nie macie świeżych ziół, użyjcie suszonych.

 

 

S3930015

Wkładam bukiet do garnka.

S3930014

Przykrywam garnek pokrywką i duszę danie na małym ogniu przez około 1 godzinę. Cebule powinny być miękkie w środku, ale nie rozpływać się trzymać fason.Zazwyczaj gdy cebule są miękkie mięso też jest już odpowiednie do jedzenia.

 

S3930016

Wyciągam bukiet. Dekoruję oliwkami, pomidorkami i zieleniną. Podaję z makaronem i lampką wina. Smacznego i pa pa!