10 min. 120 min.
Jest to moim zdaniem jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowywania wieprzowiny.
Duszona w mleku z dodatkiem świeżej, majowej szałwii na minimalnym ogniu przez 2, 3 godziny po prostu rozpływa się w ustach.
W dodatku przygotowuje się praktycznie sama. Gorąco polecam.
Składniki:
- kawałek świnki na pieczeń: 500-600 gramów
- cebule: 3
- mleko: 0,5 l
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- bukiet świeżej szałwii
- sól, pieprz

Solimy, pieprzymy, dodajemy obrane cebule w całości, polewamy połową mleka i przykrywamy szałwią, zarówno liśćmi jak i kwiatami.

Zamykamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum (!!!) i pozostawiamy danie na ogniu około 1,5 godziny.
Wygląda przepysznie!
Zrób sobie koniecznie taką dobrą świnkę, nie pożałujesz! Buziaki od całej bandy!
Przy najbliższej okazji wykorzystam ten przepis
Swinka jest bardzo smakowita. Na końcu wpisu jest link do filmiku o śwince. Papa!