DouceProvence 10 min. 120 min.

Jest to moim zdaniem jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowywania wieprzowiny.

Duszona w mleku z dodatkiem świeżej, majowej szałwii  na minimalnym ogniu przez 2, 3 godziny po prostu  rozpływa się w ustach.

W dodatku przygotowuje się praktycznie sama. Gorąco polecam.

 

 

Składniki:

  • kawałek świnki na pieczeń: 500-600 gramów
  • cebule: 3
  • mleko: 0,5 l
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • bukiet świeżej szałwii
  • sól, pieprz

 

 

 

 

 

 

S2160003

 

 

S2160007

Mięso zrumieniamy z obu stron na oliwie.

 

 

S2160008

Solimy, pieprzymy, dodajemy obrane cebule w całości, polewamy połową mleka i przykrywamy szałwią, zarówno liśćmi jak i kwiatami.

 

 

 

S2160011

Zamykamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum (!!!) i pozostawiamy danie na ogniu około 1,5 godziny.

 

 

S2160019

Po tym czasie przewracamy mięso i obficie polewamy zredukowanym sosem.

 

 

 

 

S2160022

Dolewamy pozostałe mleko.

 

 

S2160011

Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 45 minut.

 

S2160026

Dekorujemy szałwią i podajemy.

 

 

S2160025

Miłej kolacji. Papa.