DouceProvence 10 min. 15 min.

świeży szpinek z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

Liście świeżego szpinaku z dodatkiem czosnku, cytryny, oliwy i ziół. Idealna sałatka przedwiosenna. Pyszna, szybka i jaka zdrowa!

 

 

Składniki:

  • liście szpinaku: 3 spore garście umytych i wysuszonych
  • czosnek: 3, 4 ząbki (ilosć w zależności od upodobań)
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, majeranek…) 1/2 łyżeczki
  • ziarenka czerwonego pieprzu albo jakiś innych ulubionych suszonych ziaren lub pestek: 1/2 łyżeczki

świeży szpinak z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

Sposób przyrządzenia:

  1. Liście myjemy, suszymy, jeżeli są bardzo duże kroimy na pół i wkładamy do miski.
  2. Sok z cytryny mieszamy z solą, czekamy aż sól sie rozpuści, dodajemy oliwę. Mieszamy.
  3. Liście posypujemy ziołami, rozmiażdżonym albo drobno pokrojonym czosnkiem i ulubionymi ziarnami i pestkmi (ja dla przykładu dodaję dzisiaj  ziarna czerwonego pieprzu i sezamu, innym razem będą to płatki migdałów albo pestki słonecznika itp.)
  4. Polewamy sałatkę  sosem, delikatnie mieszamy i podajemy.