DouceProvence 10 min. 15 min.

S2000003

 

 

Na świeże pomidory i oliwki trzeba jeszcze poczekać. Proponuję  przyrządzić małe co nieco z suszonych pomidorów i solonych lub konserwowych  oliwek.

 

 

 

Składniki:

  • ser feta;  radzę kupić prawdziwą  fetę z owczego mleka, najlepiej grecką albo bułgarską
  • suszone pomidory
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • wykałaczki

 

S2000005

 

 

Wykonanie:

  1. Ser kroimy na kawałki wielkości kostki cukru.
  2. Wyciągamy pestki z oliwek.
  3. Pomidory kroimy na małe kawałki.
  4. Na jednej części  kawałków sera układamy pomidory i wbijamy wykałaczkę , polewamy oliwą, posypujemy oregano i układamy na talerzu.
  5. Na drugiej części kawałków sera układamy wydrążone oliwki, wbijamy wykałaczkę,  polewamy oliwą  i układamy na talerzu.
  6. Możemy oczywiście użyć jakiś innych ulubionych ziół, na przykład prowansalskich albo nie używać ziół wcale. Radzę nie solić  ponieważ zarówno feta jak i suszone pomidory są już dość mocno słone.
  7. Idealne do zjedzenia na tarasie ze szklaneczką chłodnego,  białego lub różowego wina.

 

S2000006