DouceProvence 10 min. 20 min.

srebrna dorada królewska

Srebrna dorada królewska to ryba niezwykła. Prawdziwa piękność i  królowa Morza Śródziemnego. Już starożytni Rzymianie raczyli się jej delikatnym i aromatycznym mięsem. Jej srebrna łuska przepięknie mieni się w południowym słońcu. Jest prawdziwą ozdobą stołu. Dzisiaj przygotujemy doradę   w winno-oliwnym sosie z dodatkiem koperku. Smacznego.

 

Składniki sosu:

  • białe wytrawne wino: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 3 łyżki
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • sól, pieprz

 

srebrna dorada królewska

Przygotowujemy sos. Mieszamy w filiżance w równych częściach białe, wytrawne wino, sok z cytryny i olej z oliwek. Zwróćmy uwagę, aby, przyrzadzajac sos zawsze rozpoczynać od rozpuszczenia soli w winie i soku cytrynowym, a dopiero potem dolewać oliwę. Jak wiemy, sól w oliwie nie rozpuszcza się.

 

srebrna dorada królewska

Potrzebny nam będzie spory bukiecik koperku.

 

srebrna dorada królewska

Koperek wkładamy do brzucha ryby.

 

S3790010

 

dorada

Polewamy rybę przygotowanym sosem.

 

dorada królewska

Część cytryny kroimy w plasterki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Ja dołożyłam jeszcze paski czerwonej papryki. Rybę wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190°C. W czasie pieczenia od czasu do czasu polewamy rybę sosem. Jeżeli sos za bardzo wyparował, dolewamy odrobinę wina. Idealnym dodatkiem będzie ryż lub ziemniaki z wody.