DouceProvence 10 min. 30 min.

 

S3960001

Soczewica Kopciuszka to danie, którym biedna dziewczyna zdobyła serce królewicza.  Jak wiadomo, tamtej nocy na dworze króla odbywa się bal. Złe siostry z macochą balują w najlepsze, podczas gdy Kopciuszek przesiewa soczewicę  z popiołu i gotuje zupę  dla powracających z zabawy. Książę, znudzony nieco imprezą, idzie na spacer, czuje smakowity zapach, wchodzi do chatki, zjada zupę Kopciuszka i zakochuje się na miejscu jak wryty.

 

Składniki na 2 osoby:

  • soczewica : 1 filiżanka
  • woda: 3 filiżanki
  • ulubiona kiełbasa mniej lub bardziej  podwędzana,  nadająca się do gotowania: 1 duża lub 2 małe
  • wędzony boczek: 1 spory  plaster
  • marchew: 3
  • cebula: 2
  • nieobrane ząbki czosnku: 8
  • bukiet ziół: szałwia, majeranek, cząber, liść laurowy
  • sól, pieprz

 

 

! filiżankę soczewicy wsypujemy do garnka i zalewamy 3 filiżankami zimnej wody. Wlączamy ogień.

 

soczewica Kopciuszka

Cebulę kroimy w ćwiartki, marchew w grube plastry. Dodajemy do soczewicy.

 

soczewica Kopciuszka

Wkładamy do garnka bukiet ziół lub sporą łyżeczkę ziół suszonych.

 

zupa z soczewicy

Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach z dwóch stron widelcem lub innym szpikulcem.

 

S3960010

Kiełbasę i boczek wkładamy do garnka.

 

soczewica Kopciuszka

Dodajemy nieobrane ząbki czosnku.

 

S3960012

Solimy i pieprzymy. Kiedy wszystkie składniki są już w garnku, zwiększamy ogień. W momencie gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy soczewice na małym ogniu przez 30 minut. Ziarna soczewicy powinny być półmiękkie, cebula i marchew idealnie ugotowane, a kiełbasa i boczek w sam raz. Wyciągamy zioła i natychmiast podajemy.

 

S3960013

Ależ to świetnie pachnie wędzonką i ziołami. Bardzo dobrze pasuje do tego musztarda i konfitura z cebuli, na którą przepis znajdziecie w blogu. Smacznego!