DouceProvence 5 min. 15 min.

 

 

S3830003Słodkie pieczone kasztany. Całe dnie spędzamy ostatnio na zrywaniu oliwek. Kiedy  wracamy wieczorem  do domu, jesteśmy  nieźle zmęczeni i  wychłodzeni. Ja zabieram się do szykowania kolacji, a  Jean-Pierre rozpala w kominku. Najpierw spędzamy mile  czas przy stole, a następnie przenosimy się na kanapkę przy kominku. Kasztany są już  wtedy w sam raz, upieczone akurat i pachną  super.  Jesienny deser idealny. Ogrzewa ręce, serce i umysł. To najprostszy sposób przygotowania kasztanów. Kilkanaście   minut i mamy upragnione ciepełko.

słodkie pieczone kasztany

Najlepsza patelnia do pieczenia kasztanów: odpowiednio stara i dziurawa.

słodkie pieczone  kasztany

Kasztany nacinamy ostrym nożem.

słodkie pieczone kasztany

słodkie pieczone kasztany

Ponacinane kasztany układamy na patelni. Jeżeli nie mamy dziurawej patelni, dobra będzie każda inna, byle z grubym dnem, taka, która nie boi się ognia.

 

S3800009

Kiedy ogień już „przygasł” wstawiamy nasza patelnie z kasztanami

 

S3800008

Patelnie pozostawiamy tak na około 15, 20 minut. Co jakiś czas potrząsamy patelnią.

słodkie pieczone kasztany

Mniam.