DouceProvence 10 min. 15 min.

S6050002

Ryba w sosie 3×2 nigdy mnie nie zawiodła. Nie jest ani wysuszona ani za tłusta. Upieczona w sam raz, zachowuje całą swoja piękną rybią strukturę. Takie przyrzadząnie ryby to żadna filozofia. Wystarczy mieć: rybę(w całości, oczysczoną ale nie filety, jeżeli była zamrożona to trzeba ją dokładnie rozmrozić i osuszyć z wody), dobrą oliwę z oliwek, białe wytrawne wino i sok z cytryny. Co do przypraw to, moim zdaniem, lepiej żeby byly w miarę neutralne, żeby nie maskować zanadto subtelnego smaku ryby. Ja do wnętrza wkładam dużo zielska (pietruszka, koperek,koper wloski itp. oraz np. suszone pomidory).

 

S5990003

Składniki sosu 3×2: oliwa z oliwek: 2 duże łyżki sok z cytryny: 2 duże łyżki białe wytrawne wino: 2 duże łyżki sól, pieprz

 

S5990004

Do miseczki wsypuję sól i dolewam sok z cytryny i wino. Dokładnie mieszam aż do momentu kiedy sól się idealnie rozpuści. Wtedy dolewam oliwę i znowu dokładnie mieszam. Wszystkie składniki muszą być idealnie połączone.

 

S5990005

Tym sosem polewam rybę. Troche sosu zostawiam na później.

 

S6050001

Do brzuszka ryby wkładam zielsko i suszone pomidory.

 

S6050003

Teraz mam wybór. Moge albo włożyc garnek do piekrnika (czas pieczenia 17 minut, temparatura 180°C), albo szczelnie przykryć patelnię przykrywką i dusic na b. malym ogniu przez okolo 15 minut. W polowie pieczenia/duszenia, przewracam rybe na drugą strone i polewam sosem. Jeżeli sos wyparował to oznacza to, że ogień byl za duży. W takim wypadku dolewam troche białego wina.

 

S6050002

A oto nasza rybka. Dzisiaj podam do niej ryż. Pozdrawiam z Prowansji!