DouceProvence 10 min. 15 min.

 

 

S1http://douceprovence.pl/wp-admin/post.php?post=297&action=edit680004Jest taki zwyczaj w Prowansji, że święty Jan letni (21 czerwca) przygotowuje wino świętemu Janowi zimowemu (27 grudnia). Każdego roku, 21 czerwca idziemy do ogrodu i uroczyście zrywamy czterdzieści niedojrzałych zielonych włoskich orzechów. Następnie udajemy się do kuchni i przystępujemy do przygotowania trunku. Odpowiedni moment na przygotownie wina to ten, kiedy orzech jest jeszcze całkowicie miękki i zielony ale w środku już uformowany. Podejrzewam, że w Polsce dobrym czasem na zrobienie winnej nalewki bedzie połowa lipca.

Potrzebne będzie:

  • szklany baniak o pojemności 10 litrów
  • wino czerwone wytrawne, minimum 13 % : 8 litrów
  • alkohol 40% (wódka, rum…):1 litr
  • zielone, niedojrzałe orzechy włoskie z łupiną: 40 sztuk
  • ciemny cukier: 1 kg
  • wanilia: 2 pokrojone laski
  • goździki: 2
  • cynamon: 1 łyżeczka od herbaty

 

Sposób przygotowania:

  1. Zakładamy gumowe rękawiczki!!! (orzechy bardzo mocno i trwale farbują skórę).
  2. Dzielimy orzechy na mniejsze kawałki, koniecznie razem z zieloną łupiną. W czerwcu i lipcu orzechy są jeszcze miękkie i można je bez trudu pokroić nożem.
  3. Do baniaka wkładamy pokrojone orzechy, korzenie, aromaty, wsypujemy cukier i wlewamy wódkę.
  4. Wlewamy wino.
  5. Zakorkowujemy baniak i wstawiamy go do piwnicy, spiżarni lub innego zacisznego miejsca na sześć miesięcy.
  6. Dobrym pomysłem jest postawienie baniaka na miękkim podłożu (na przykład warstwie kartonów), co zabezpieczy butelkę od zbicia, a jednocześnie ułatwi mieszanie wina.
  7. Ilekroć jesteśmy w spiżarni kołyszemy butelkę i tym samym mieszamy wino. Tym sposobem w przeciągu  sześciu miesięcy wino będzie bardzo dobrze przemieszane.
  8. 27 grudnia otwieramy baniak, przelewamy wino do szklanych butelek i degustujemy

 

 

 

S1680001

Nadszedł przyjemny moment otwarcia butli.

S1680007

Napełniamy winem butelki i dokładnie zamykamy

 

 

 

 

 

 

 

S1680010

Na przykład przy pomocy takiego urządzenia

 

S1680004

Zima w Prowansji bywa przyjemna.

Zapraszam również na filmik z przepisem na wino: