DouceProvence 10 min. 30 min.

Prowansalska tarta z pomidorami

 

Niewątpliwie jest to najprostsza do wykonania tarta z pomidorami. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakuje odgrzewana następnego dnia. Jeżeli macie czas, przygotujcie własnoręcznie ciasto kruche lub francuskie, jeżeli go nie macie, z powodzeniem możecie się posłużyć gotowym mrożonym ciastem. Zimą, kiedy nie ma świeżych, dobrych pomidorów, przyrządzam ją z pomidorami w puszce. Nie zapomnijcie dobrze odsączyć pomidorów na sicie. Listki świeżej zieleniny do dekoracji kładziemy na gorącą tartę w ostatniej chwili ponieważ w cieple czernieją. Życzę smacznego i przesyłam  dużo pozdrowień z Prowansji!

Składniki:

  • rulon mrożonego ciasta kruchego albo francuskiego (kto jakie woli)
  • pomidory : 400 gramów
  • ostra musztarda, np. Dijon : 3 duże łyżki
  • twardy ser, np. Emmental, Gruyère, albo inny ulubiony ser : 300 gramów
  • zioła prowansalskie, sól, świeża bazylia

Prowansalska tarta z pomidorami

Prowansalska tarta z pomidorami

Ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni C na 15 minut.

 

Prowansalska tarta z pomidorami

Lekko przestudzone ciasto smarujemy musztardą.

 

Posypujemy ziołami prowansalskimi.

 

Pokrojone pomidory odsączamy lekko na sicie.

 

Ser

Ser kroimy w plasterki i układamy na cieście.

 

220 stopni

Układamy odsączone plasterki pomidorów. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temperaturze 220 stopni C.

 

Tarta z pomidorami

Układamy listki świeżej bazylii. Życzę Wam smacznego. Papa! Zapraszam również na mój kanał z filmikami o Prowansji na You Tube.

Zapraszam do obejrzenia filmiku: