DouceProvence 5 min. 15 min.

S3060017

Dzisiaj przygotujemy prowansalską wersję bazyliowego  sosu Pesto czyli prowansalski sos  Pistou.  Doskonale smakuje z makaronem i jest bardzo szybki i prosty do przyrządzenia.

Składniki:

  • bazylia : spory bukiet
  • oliwa z oliwek  : około 5 łyżek
  • sery Emmental i Parmezan albo inne ostre w smaku sery : 150 gramów
  • czosnek : 6 dużych ząbków
  • sól
  • orzeszki piniowe : garść (ten składnik możemy z powodzeniem pominąć)

S3070003

oso bazyliowy Pistou

Liście bazylii wkładamy do miksera. dodajemy zmiażdżony czosnek.

bazyliowy sos PistouS3060007

Dodajemy sól i mieszamy.

bazyliowy sos Pistou3060008

Dodajemy oliwę i miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Jeżeli widzimy, ze sos jest za suchy dolewamy trochę oliwy i miksujemy dalej.

S3070005

Dosypujemy ser.

S3070008

Dodajemy orzeszki i miksujemy przez około 2 minuty.

S3070009

Tak wygląda gotowy sos. Ilość czosnku możemy oczywiście regulować według własnego gustu. Doskonale smakuje z makaronem lub

sos bazyliowy PistouS3070013

pyszną jarzynową zupą, przepis na która podam niebawem. Życzę Wam smacznego! Pa pa!