DouceProvence 10 min. 15 min.

S4000001

Pory gotowane na parze i podane  z dodatkiem cytryny i oliwy z oliwek to idealne danie umożliwiające skuteczny detoks całego organizmu. Są  bogate w łatwo przyswajalny błonnik i trzy bezcenne antyoksydanty: witaminę C, E i karoten. A przede wszystkim sa po prostu pyszne. Rozpływają się w ustach!

pory gotowane na parze, sos vinaigrette

Pory dokładnie myjemy. Między liśćmi jest zazwyczaj dużo ziemi. Odcinamy wierzchnie , suche, uszkodzone części. Jarzyny układamy na sicie szybkowaru lub innego garnka służącego do gotowania na parze. Doskonale spełni jego funkcję sito postawione na garnku do którego wlaliśmy szklankę wody. Wody w garnku powinno być tyle aby zaledwie dotykała sita.

 

 pory gotowane na parze, sos vinaigrette

Garnek przykrywamy pokrywką i zaczynamy gotowanie. Od momentu kiedy woda zacznie parować musimy liczyć mniej więcej 20 minut. Pory maja być miękkie ale trzymać się razem Nic nie szkodzi sprawdzić nożem lub widelcem czy są dostatecznie ugotowane. Ja gotuję w szybkowarze, dlatego garnek jest szczelnie zamknięty. Jeżeli nie posługujecie się szybkowarem, przykryjcie garnek pokrywka jedynie częściowo, tak, aby woda nie kipiała. Para powinna być jednostajna i nie za duża.

 

 pory gotowane na parze, sos vinaigrette.

W tym czasie przygotowujemy sos vinaigrette. Dzisiaj zamiast octu winnego użyjemy cytryny. Jak zawsze, zachowujemy te same proporcje: na jedną część cytryny bierzemy trzy części oliwy z oliwek. Zaczynamy ZAWSZE od rozpuszczenia soli w cytrynie (sól nie rozpuszcza się w oliwie), dokładnie mieszamy i dopiero potem dodajemy oliwę. Jeszcze raz mieszamy i sos vinaigrette jest gotowy.

 

 pory gotowane na parze, sos vinaigrette

Ugotowane, gorące pory układamy na talerzu, polewamy sosem i natychmiast podajemy. I zjadamy. Pa pa!