DouceProvence 10 min. 60 min.

 

S3310021

 

Oto nasz stary, rodzinny sposób przygotowywania ryżu. Istnieje w naszej rodzinie od lat i przez cały ten czas jest poprawiany i udoskonalany. W podobny sposób przygotowujemy inne ziarna: quinoa, bulgur, kaszę… Proporcja wody i suchych ziaren jest zawsze taka sama: 2 części wody na jedną część ziaren. I zawsze ta sama zasada gotowania pod przykrywką i na bardzo (!!!) małym ogniu. Woda powoli wchłania się w ziarna i tym sposobem zachowujemy cały ich aromat i wartości odżywcze. Dodatek  sezamu, migdałów, rodzynek, kurkumy i cebuli wzmacnia wartości odżywcze. Ryż przygotowany w ten sposób może stanowić  danie główne jak i  doskonały dodatek do mięs, ryb i warzyw. Garnek przykryty pokrywką możemy bez problemu przechowywać do  3, 4  dni w lodówce.

 

Składniki:

  • ciemny ryż: 1 filiżanka
  • woda: 2 filiżanki
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • cebula: 1
  • kurkuma w proszku: 1 łyżeczka
  • migdały w płatkach: 2 łyżki
  • ziarna sezamu: 2 łyżki
  • rodzynki: 1 łyżka
  • sól

S3310002

 

pilf z brązowego ryzu z migdałami

Cebulę wrzucamy na ciepłą oliwę.

 

pilf z brazowego ryzu z migdałami

Dorzucamy łyżeczkę soli i szklimy cebule na bardzo małym ogniu prze parę minut.

 

pilaf z brazowego ryzu z migdałami

Dosypujemy ziarna sezamu.

 

pilaf z braazowego ryzu z migdałami

Wsypujemy płatki migdałów.

 

pilaf z brazowego ryzu z migdałami

Dodajemy ryż.

 

pilf z brazowego ryzu z migdałami

Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy na bardzo małym ogniu przez 3 minuty.

 

pilf z brazowego ryzu z  migdałami

Wlewamy 2 filiżanki wody.

 

pilaf z brązowego ryżu z migdałami

Wsypujemy kurkumę.

 

pilaf z brązowego ryżu z migdałami

Dodajemy rodzynki i jeszcze raz wszystko mieszamy.

 

pilaf z brazowego ryżu z migdałami

Garnek szczelnie przykrywamy.

 

pilaf z brazowego ryżu z migdałami

Ogień zmniejszamy do minimum i pozostawiamy garnek na 50 minut. Woda musi się całkowicie wchłonąć.

 

pilaf z brązowego ryżu z migdałami

I oto nasz ryż. Pachnie wybornie. Ja podam go dzisiaj do pieczonych sardynek. Mniam, już się nie mogę doczekać. Miłego gotowania i smacznego!!!