DouceProvence 10 min. 50 min.

pierś z indyka po karaibsku

pierś z indyka po karaibsku

Przepis na pierś z indyka po karaibsku „Paradiso” przywiozłam  z wakacji na Martynice. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle zmysłowa.Pachnie korzeniami, wanilią i świeżymi owocami. Niestety,  nie wszystkie lokalne przyprawy i rosliny można łatwo nabyć w Europie. Nie należy sie tym zbytnio przejmować i po prostu zastąpić je u nas dostępnymi produktami: np. zamiast korzennej mieszanki colombo wykorzystać curry, a zielone limonki zastapić zółtymi cytrynami itp. Danie zaserwowałam z chrupiącymi frytkami. Zeby było bardziej kreolsko , zrobiłam je ze słodkich ziemniaków (patates douces, bataty). Z lekko ostrym sosem smakowało naprawde super. A tak w ogóle to lubię dania, które  pobudzają wyobraźnię i pozwalają nam podróżować po świecie nie ruszając się z domu. Bon voyage!

 

Składniki:

  • pierś z indyka: 1
  • czosnek: około 10 ząbków, jezeli duże, trzeba je przeciąć wzdłuż na pół
  • limonki lub cytryny: 3
  • marchewki: 3, obrane i pokrojone wzdłuz na trzy
  • ziemniaki (moga być słodkie ziemniaki): 4
  • mleko kokosowe (lub ewentualnie inne): okoł0 100 ml
  • przyprawa Colombo lub mieszanka curry: 2  łyżki
  • sól, pieprz świeżo zmielony, woda
pierś z indyka po karaibsku

W skład przyprawy Colombo wchodzą suszone i zmielone: kolendra, kurkuma, kminek turecki, ziarna gorczycy, kozieradka i goździki.

pierś z indyka po karaibsku

Mięso nacinam ostrym nożem ze szpikulcem i w otwory wkladam ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są  duże, kroję je wzdłuż na pół.

 

 

 

pierś z indyka po karaibsku

Indyka nacieram solą, świeżo zmielonym pieprzem i colombo (albo curry). Polewam obficie sokiem z jednej cytryny. W takiej marynacie pozostawiam mięso na około godzinę. Po tym czasie przygotowuję moje dodatki. Pozostałe cytryny myję i bez obierania kroję w ćwiartki.

 

pierś z indyka po karaibsku

Z ziemniaków możemy albo zrobić frytki, które doskonale pasują do tego dania, albo poukładać je dookoła mięsa i razem upiec. Albo, jeszcze lepiej,zrobić jedno i drugie.

 

 

 

pierś z indyka po karaibsku

Marchewki obieram i kroję wzdłuż. Jarzyny solę i posypuję przyprawami. Do naczynia wlewam około pół szklanki wody i wstawiam do piekarnika o temperaturze około 200 °C na około 50 minut. W czasie pieczenia często polewam mieso sosem. Jeżeli wyparował, dodaję wody. Mięso ma być delikatnie uduszone w środku z lekko chrupiącą skórką na wierzchu. W żadnym razie nie wysuszone i spalone!!!

 

pierś z indyka po karaibsku

10 minut przed zakończeniem pieczenia, zabieram łyżką trochę sosu spod mięsa i mieszam w garnku razem z mleczkiem kokosowym (albo migdałowym, albo śmietaną) i sokiem z cytryny. Próbuję. Powinien być dość pikantny. W razie czego dodaje trochę colombo. Sos mieszam, polewam nim mięso i podaję.

 

pierś z indyka po karaibsku

Chrupiące, lekko słodkie frytki z batatów są naprawdę niezłe do tego sosu. Papa!