DouceProvence 10 min. 150 min.

pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach

 

Pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach to moim zdaniem jeden z najsmaczniejszych sposobów przyrządzania  wieprzowiny.Duszona i zapiekana   na minimalnym ogniu przez 2, 3 godziny po prostu  rozpływa się w ustach. Przyjemne jest również to, że tak właściwie przygotowuje się sama. Do wykonania tego dnia polecam świeżą szałwię ponieważ jej aromat idealnie komponuje się ze smakiem wieprzowiny i kremowego sosu.

 

 

 

Składniki:

  • kawałek świnki na pieczeń: 500-600 gramów
  • cebule: 3
  • mleko: 0,5 l
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • bukiet świeżej szałwii
  • sól, pieprz

 

 

 

 

 

 

S2160003

 

 

pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach

Mięso zrumieniamy z obu stron na oliwie.

 

 

pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach

Solimy, pieprzymy, dodajemy obrane cebule w całości, polewamy połową mleka i przykrywamy szałwią, zarówno liśćmi jak i kwiatami.

 

 

 

pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach

Zamykamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum (!!!) i pozostawiamy danie na ogniu około 1,5 godziny. Od czsu do czasu zagladamy do garnka czy sos nie wyparował. W razie czego dodajemy trochę mleka.

 

 

S2160019

Po tym czasie przewracamy mięso i obficie polewamy zredukowanym sosem.

 

 

 

 

S2160022

Dolewamy pozostałe mleko.

 

 

S2160011

Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy na BARDZO MAŁYM OGNIU przez około 45 minut.Możemy również garnek wstawić do piekarnika. Istotne jest to aby sos nie wyparował. Mleko ma się zredukować do śmietany, w żadnym razie nie przypalić!!!

 

S2160026

Dekorujemy szałwią i podajemy. Idealnym dodatkiem będą tutaj ziemniaki, purée lub pieczone.

 

 

pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach.

Miłej kolacji. Papa.