10 min. 150 min.
Pieczeń wieprzowa zapiekana w mleku i ziołach to moim zdaniem jeden z najsmaczniejszych sposobów przyrządzania wieprzowiny.Duszona i zapiekana na minimalnym ogniu przez 2, 3 godziny po prostu rozpływa się w ustach. Przyjemne jest również to, że tak właściwie przygotowuje się sama. Do wykonania tego dnia polecam świeżą szałwię ponieważ jej aromat idealnie komponuje się ze smakiem wieprzowiny i kremowego sosu.
Składniki:
- kawałek świnki na pieczeń: 500-600 gramów
- cebule: 3
- mleko: 0,5 l
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- bukiet świeżej szałwii
- sól, pieprz

Solimy, pieprzymy, dodajemy obrane cebule w całości, polewamy połową mleka i przykrywamy szałwią, zarówno liśćmi jak i kwiatami.

Zamykamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum (!!!) i pozostawiamy danie na ogniu około 1,5 godziny. Od czsu do czasu zagladamy do garnka czy sos nie wyparował. W razie czego dodajemy trochę mleka.

Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy na BARDZO MAŁYM OGNIU przez około 45 minut.Możemy również garnek wstawić do piekarnika. Istotne jest to aby sos nie wyparował. Mleko ma się zredukować do śmietany, w żadnym razie nie przypalić!!!
Brak komentarzy