10 min. 5 min.
O pączkach z kwiatami cukinii (beignets aux fleurs de courgettes) pierwszy raz przeczytałam w jednej z książek Marcel Pagnol (1895-1974) i byłam przekonana, że to jakaś bujda. Po przyjechaniu do Prowansji przekonałam się, że jest to rzeczywiście tradycyjna, lokalna, letnia przekąska. Istnieją różne wersje tego przepisu. Jedni dodają makę do ciasta, inni nie dodają. Ja wolę wersję bez mąki bo jest delikatna i lekka jak letni wiatr . Jeżeli lubicie Prowansję i pociagają Was śródziemnomorskie klimaty, zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu i do lektury Pagnola. Większość jego powieści i sztuk teatralnych jest przetłumaczonych na język polski.* Totalne zanurzenie w prowansalskim życiu. Pozdrawiam serdecznie z lawendowego wzgórza!
* „Woda ze wzgórz”, „Zamek mojej matki”, „Czas tajemnic”… .
Składniki :
- kwiaty cukinii
- jajka : 2
- mleko : 2 łyżki
- sól : szczypta
- oliwa z oliwek : 1 łyżka
Super recette!
Merci!
Jaki smak w ogóle dają takie kwiaty cukinii? Bo częściej spotykałem się z nimi, jako dodatkami do wyrazistych potraw.
Według mnie maja smak…kwiatowy. Znam przepisy, w których do ciasta dodaje się korzeni i ziół. To może być opcja dla zwolenników mocniejszych wrażeń.
Pozdrawiam.