DouceProvence 10 min. 5 min.

 

Pączki z kwiatami cukinii, kuchnia prowansalska

O pączkach z kwiatami cukinii (beignets aux fleurs de courgettes) pierwszy raz przeczytałam w jednej z książek Marcel Pagnol (1895-1974) i byłam przekonana, że to jakaś bujda. Po przyjechaniu do Prowansji przekonałam się, że jest to rzeczywiście tradycyjna, lokalna, letnia przekąska. Istnieją różne wersje tego przepisu. Jedni dodają makę do ciasta, inni nie dodają. Ja wolę wersję bez mąki bo jest delikatna i lekka jak letni wiatr . Jeżeli lubicie Prowansję i pociagają Was śródziemnomorskie klimaty, zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu i do lektury Pagnola. Większość jego powieści i sztuk teatralnych jest przetłumaczonych na język polski.* Totalne zanurzenie w prowansalskim życiu. Pozdrawiam serdecznie z lawendowego wzgórza!

* „Woda ze wzgórz”, „Zamek mojej matki”, „Czas tajemnic”… .

Pączki z kwiatami cukinii, kuchnia prowansalska

 

 

Składniki :

  • kwiaty cukinii
  • jajka : 2
  • mleko : 2 łyżki
  • sól : szczypta
  • oliwa z oliwek : 1 łyżka

 

Pączki z kwiatami cukinii, kuchnia prowansalska

 

 

 

 

Pączki z kwiatami cukinii, kuchnia prowansalska

Mieszamy jajka z mlekiem.

 

 

Pączki z kwiatami cukinii, kuchnia prowansalska

Ubijamy dokładnie tak, jak na omlet.

 

kwiaty cukini

Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek.

 

Pączki z kwiatami cukinii

Kwiaty zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzaną oliwę.

 

Pączki z kwiatami cukinii

Zrumieniamy z obu stron.

 

Pączki z kwitami cukinii

Gotowe.