DouceProvence 10 min. 90 min.

Osso buco w pomarańczach i białym winie: oto idealne danie na proszoną, elegancką  kolację ze znajomymi. Wykwintne i  dość proste w przygotowaniu. Jeżeli przygotujemy je krok po kroku i dokładnie  według przepisu, nie ma prawa się nie udać. Jak większość mięs w sosie, znacznie  zyskuje na smaku, jeżeli przygotujemy je poprzedniego dnia, wstawimy do lodówki i przed podaniem podgrzejemy na bardzo (!)  małym ogniu.  W wypadku osso buco duszenie na małym  ogniu jest szczególnie ważne aby nie uszkodzić delikatnej struktury mięsa. Życzę Wam sympatycznych i smacznych spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

  • plastry nóżek cielęcych (giczy cielęcej)  : 500 gramów
  • cebula : 2
  • marchew : 4
  • seler łodygowy : 4 łodygi
  • pomidory : 4 świeże lub 1 puszka pomidorów zaprawionych
  • czosnek : 2 ząbki
  • białe wytrawne wino : 0,25 litra
  • pomarańcza : 1
  • oliwa z oliwek : 2 łyżki
  • tymianek :  mały bukiet świeżego lub łyżeczka suszonego
  • liść laurowy : kilka świeżych lub 2 suszone
  • sól, pieprz

Osso buco w pomarańczach i biłym winie

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni i kładziemy plastry mięsa.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Mięso zrumieniamy z obu stron.

Osso buco w pomrańczach i białym winie

Marchew, cebule i łodygi selera kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Dodajemy startą skórkę pomarańczy.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Wlewamy białe wino.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Pieprzymy.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Solimy.

Dodajemy pomidory.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Dodajemy zmiażdżony czosnek.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Dodajemy tymianek i liście laurowe. Najlepiej w formie bukietu. Pod koniec gotowania wyciągamy bukiet przy pomocy sznurka i tym sposobem nie parzymy się. Przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy na bardzo małym ogniu przez półtorej godziny. Od czasu do czasu otwieramy garnek, polewamy plastry mięsa sosem, przewracamy na drugą stronę. Jeżeli sos za bardzo wyparował dodajemy odrobinę białego wina.

Osso buco w pomarańczach i białym winie

Tuż przed podaniem posypuje jeszcze dodatkowo odrobiną startej skórki pomarańczowej. Podaję z ryżem lub makaronem. Pa pa.