DouceProvence 10 min. 15 min.

IMG_0272

 

W odróżnieniu od innych olei uzyskiwanych z ziaren lub suchych owoców, olej z oliwek otrzymuje się tłocząc  miąższ świeżych dojrzałych oliwek,  co gwarantuje jej niezrównany smak i aromat. Zbiór oliwek rozpoczyna się wczesną jesienią i trwa do stycznia. Dla mnie nadejście pory zbierania oliwek oznacza, ze już niedługo będzie Gwiazdka. Uwielbiam ten czas. Często przyjeżdżają` do nas chętni do pomocy znajomi.

 

 

P1010604

Rozkładamy sieci pod drzewami  i „czeszemy” oliwki przy pomocy specjalnych grabek.

poprawione oliwki 

 Ja osobiście wolę grabić ręką przyodzianą w cienką rękawiczkę.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od czasu do czasu robimy przerwę, żeby wypić szklaneczkę wina i przekąsić małe co nieco.

 

 

W ogóle odnoszę wrażenie, że większość działań, jakie się tu wszczyna jest  jedynie pretekstem, żeby spotkać się z ludźmi, pogadać i coś dobrego zjeść.

Kiedy wszystkie oliwki są  już nareszcie  zebrane, trzeba je przebrać, zważyć i zawieźć do młyna. Ze stu kilogramów oliwek otrzymujemy około 25  litrów oliwy. Bardzo przyjemny jest moment kiedy otwieramy przywieziony z młyna zbiornik i degustujemy  nową oliwę. Uwieńczenie miesięcy  pracy. Na koniec oliwnego sezonu, kiedy ostatnie oliwki zostały już  wytłoczone, w  wielu wioskach organizowane są święta oliwy z oliwek, degustacje, jarmarki i pikniki. I znowu jest okazja, żeby się spotkać i co nieco  przekąsić.