DouceProvence 10 min. 15 min.

nereczki cielece po francusku

 

Nereczki cielęce po francusku: oto prosty, szybki i smakowity pomysł  na obiad. Przepis  prosto wyjęty z kuchni francuskiej. Okazuje się, że nie wszystkie dania francuskie są długie i skomplikowane do przygotowania. Przy wykonaniu tego przepisu ważny będzie wybór odpowiedniej musztardy. Powinna mieć jednolita, o  kremowej  konsystencji  i  w miarę ostra. Do nereczek po francusku podaję  ziemniaki z wody lub makaron, sałatę z sosem vinaigrette i, oczywiście, lampkę  białego, wytrawnego wina. Najlepiej tego samego, które służyło do przygotowania potrawy.  Sukces kulinarny gwarantowany!

 

Składniki dla 2 osób:

  • nereczki cielęce: 2 plastry o wadze 150 gramów  każdy
  • musztarda: 2 duże łyżki
  • śmietana słodka: 60 gramów
  • masło: 30 gramów
  • oliwa: 1 łyżka
  • białe wino: 1/2 szklanki (125 ml)
  • woda: 1/2 szklanki (125 ml)
  • sól, pieprz

nereczki cielęce po francusku

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczam masło i oliwę w garnku lub patelni o grubym dnie. Podsmażam lekko (bez przyrumieniania!) nereczki przez około 3 minuty.
  2. Wlewam pół  szklanki wina i pół szklanki  wody, przykrywam garnek przykrywką i gotuję  na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Wyjmuję  mięso z garnka. Przekładam na talerz i wstawiam w jakieś ciepłe miejsce, na przykład do lekko ciepłego piekarnika. Zwiększam ogień pod garnkiem aby zredukować sos, dodaję musztardę i śmietanę cały czas  mieszając energicznie łyżką  albo trzepaczką.
  4. Solę i pieprzę.
  5. Nereczki kroję na plasterki o szerokości 3 cm, kładę na talerzach, polewam sosem i podaję.