DouceProvence 10 min. 15 min.

S4110021

 

Nalewkę Bożonarodzeniową  Limoncello robimy raz do roku, a butelkę otwieramy  tradycyjnie po kolacji 24 grudnia, przy deserze i  rozdawaniu prezentów. Smakuje idealnie do naszej  babki rodzynkowej, a do polskiego makowca też z pewnością będzie idealna. Jest to przepis typowo śródziemnomorski, bardzo popularny w południowych Włoszech i u nas w Prowansji. Cytryny, jak co roku, mamy po sąsiedzku od naszych znajomych z Włoch. Przy wybieraniu cytryn, radzę zwrócić uwagę, aby były zdrowe i najlepiej oczywiście z uprawy ekologicznej. Wykonanie nalewki jest bardzo proste i szybkie, nie trzeba czekać  miesiącami aby dojrzewała. Gotowa jest już po dziesięciu dniach. Najlepiej smakuje mocno zmrożona. Butelkę z nalewką  przechowuję  zawsze w zamrażalniku i w raz z nią  dwa kieliszki. Zawsze gotowe  aby poczęstować niespodziewanego i miłego  gościa  Mniam, już się cieszę  na ten smakołyk. Koniecznie spróbujcie!

 

S4010003

Ważny jest wybór ładnych, zdrowych, najlepiej ekologicznych cytryn.

 

 

Składniki:

  • cytryny: 8
  • alkohol 95%: 1 litr
  • cukier: 1 kg
  • woda: 1 litr
  • duży, zamykany słój

 

 

 

S4010009

Nalewka Bożonarodzeniowa Limoncello

Cytryny dokładnie szorujemy szczotką pod bieżącą wodą. Jeżeli owoce nie pochodzą z uprawy ekologicznej, radzę umyć je pod gorącą wodą.

 

Nalewka Bożonarodzeniowa Limoncello

Małym, ostrym drewnianym patykiem (idealna będzie do tego wykałaczka) robimy dziury w cytrynach. Idealne, odstresowujące zajęcie na przykład podczas oglądania filmu. W każdej cytrynie robimy wiele dziur.

Nalewka Bozonarodzeniowa Limoncello

Odcinamy dwie końcówki z cytryn.

 

S4010016

Układamy cytryny w słoju.

S4010018

Lekko ugniatamy.

S4010019

Wlewamy 1 litr alkoholu 95%.

Nalewka Bozonarodzeniowa Limoncello

Dokładnie zamykamy słoik.

S4010021

Zwróćmy uwagę aby górna warstwa cytryn była przykryta alkoholem.

S4010029

Gotowe.

S4010030

Słoik wstawiamy na tydzień do piwnicy albo w inne chłodne, ciemne miejsce.

S4110003

I oto minął tydzień. Otwieramy słoik.

 

S4110004

Na misce zawieszamy sito. Cytryna po cytrynie wyciskamy lekko sok do miski.

 

Nalewka Bożonarodzeniowa Limoncello

Przelewamy alkohol do miski.

S4110001

1 kg cukru rozpuszczamy w 1 litrze wody.

 

 

S4110002

Syrop gotujemy przez 10 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Nalewka Bożonarodzeniowa Limoncello

Przestudzony syrop wlewamy do alkoholu.

 

S4110017

Napełniamy butelki i zakorkowujemy.

S4110020

Butelki przechowujemy w lodówce, a jeszcze lepiej w zamrażalniku. Limoncello znacznie zyskuje na smaku, kiedy jest lekko zmrożone.

S4110021

Pachnie super. Koniecznie już dzisiaj przystąpcie do przygotowania nalewki. Boże Narodzenie tuż.

Zapraszam również na filmik z przepisem: