DouceProvence 10 min. 15 min.

S3710012

 

Dzisiaj krótka zapowiedź przepisów z jadalnymi kasztanami. Właśnie zaczął się na nie  sezon w Prowansji. We Francji drzewa jadalnych kasztanów były masowo sadzone w czasie Rewolucji Francuskiej (1789) i to one uchroniły od głodu francuski lud. Można z nich przyrządzić  placki, tarty, kremy, a mąka kasztanowa, bardzo ceniona przez żywieniowców, jest znowu  modna w wegańskich kręgach. W ostatni weekend braliśmy udział w prowansalskim  święcie kasztana w regionie Contadour, kilkanaście  kilometrów od nas. Miały miejsce  rozmaite pokazy kulinarne, wystawy, prelekcje i długie  kolejki do piecyków prażących kasztany. Mniam. Wczoraj napaliliśmy w kominku, wyciągnęliśmy naszą starą, dziurawą  patelnię, przeznaczoną  do pieczenia kasztanów i zjedliśmy pierwsze w tym sezonie słodkie, pachnące kasztany.

kasztany jadalne

Uprawa kasztanowców w regionie Contadour w Prowansji.

S3710006

Kasztanowce lubią taką właśnie glebę: wydrenowaną, kamienistą.

 

 

 

kasztany jadalne

 

kasztany jadalne

Swięto kasztana w Prowansji.

 

S3710017

W kolejce po pieczone kasztany.

 

kasztany jadalne

Kupujemy kasztany.

 

S3710020

 

S3710021

 

S3730007

 

kasztany jadalne

Tradycyjna patelnia do prażenia kasztanów.

 

kasztany jadalne

Mniam. A jak pachnie. Już wkrótce przepisy z kasztanami!