DouceProvence 10 min. 15 min.

mus czekoladowy z karmelem i chrupiącymi migdałami

 

Mus czekoladowy z karmelem i chrupiącymi migdałami: oto odpowiedni deser w grudniowy, zimny dzień. Jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut! Przy jego jedzeniu możemy wtulić się pod sympatyczny kocyk, zapalić lampkę i głaszcząc psa  albo kota, oglądać  ulubiony film czy też mecz.

Składniki dla 4 osób:

  • czekolada ciemna  minimum 60% kakao: 100 gramów
  • masło: 125 gramów
  • jajka: 5
  • płatki migdałowe: 50 gramów
  • migdały w całości obrane ze skórki:  25 sztuk
  • cukier(najlepiej ciemny): 125 gramów

mus czekoladowy z krmelem i chrupiacymi migdałami

mus czekoladowy z krmelem i chrupiacymi migdałami

Masło wkładam do garnka i rozpuszczam na bardzo małym ogniu. Dodaję czekoladę podzieloną na kawałki.

mus czekoldowy z krmelem i chrupiacymi migdalami

Wszystko razem rozpuszczam i mieszam aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączam ogień i pozostawiam do lekkiego ostudzenia.

mus czekoladowy z krmelem i chrupiacymi migdałami

Żółtka ubijam z cukrem na białą masę.

S4080006

Masę czekoladową wlewam do jajek i dokładnie mieszam drewnianą łyżką.

mus czekoladowy z karmelem i chrupiacymi migdałami

Białka ubijam na sztywno.

mus czekoladowy z karmelem i chrupiacymi migdałami

Dodaję do pozostałych składników i bardzo delikatnie(!) mieszam.

mus czekoladowy z karmelem i chrupiacymi migdałami

Łyżkę cukru rozpuszczam na patelni do uzyskania niezbyt ciemnego karmelu, dodaję płatki migdałowe i podgrzewam przez 3 minuty.

S4080011

Migdały z karmelem wlewam na dno szklanego naczynia.

S4080012

Na wierzch wylewam mus czekoladowy. Dekoruję obranymi ze skórki i podpieczonymi lekko na suchej patelni migdałami Wkładam na 3 godziny do zamrażalnika. Wyjmuję z zamrażalnika 5 minut przed podaniem. Pycha! Życzę smacznego i przesyłam wiele mikołajkowych pozdrowień z Francji.