DouceProvence 20 min.

 

Mus czekoladowy

Dzisiaj klasyczny francuski deser: mus czekoladowy.

 

Pamiętam uczucie, kiedy po raz pierwszy w życiu jadłam mus czekoladowy. To było dawno temu, w Paryżu, zdałam właśnie maturę i spędzałam wakacje pracując jako niańka do dzieci. Na jeden z pierwszych obiadów pani domu zaserwowała na deser  mus czekoladowy. Olśnienie. O co chodzi z tym musem czekoladowym, dlaczego jest aż taki smaczny? Po pierwsze mamy tu bogaty smak czekolady, po drugie konsystencja jest wyjątkowo  lekka i puszysta, po  trzecie deser jest przyjemnie chłodny, po czwarte rozpływa się w ustach, po piąte…. Od tamtych wakacji minęło wiele lat i spróbowałam wiele różnych musów czekoladowych. Jedno jest pewne, nie można przeżyć życia nie skosztowawszy chociaż raz  tego przysmaku. Tym bardziej, że mus czekoladowy przyrządza się szybko i raczej nie może się nie udać. W zależności od upodobań  możemy go przyrządzić z czekolady mlecznej albo gorzkiej lub też wymieszać obie razem. Są przepisy ze śmietaną i bez, z jajkami i bez ich użycia. Amatorzy mocniejszych wrażeń  mogą dodać na koniec na przykład pokrojone kawałki skórki z gorzkiej pomarańczy albo imbiru.

Podaję przepis najbardziej klasyczny. Jedyną ekstrawagancją, na jaką sobie pozwolę, będzie dodanie na koniec listków świeżej mięty i porzeczek do dekoracji. Zapraszam do kuchni.

 

Składniki:

  •  ciemna czekolada, minimum 60% kakao : 200 gramów
  • masło : 80 gramów
  • jajka : 4
  • śmietana kremówka : 100 ml
  • cukier puder : 40 gramów
  • sól : szczypta

 

  1. Czekoladę pokruszoną  na małe kawałki rozpuszczamy razem z masłem na bardzo(!!!) małym ogniu. Nieustannie mieszamy aż do uzyskania gładkiej,  jednolitej masy.
  2. Do lekko przestudzonej  masy dodajemy stopniowo cztery żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodajemy 20 gramów cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do przestudzonej czekolady.
  4. Ubijamy na sztywno 4 białka, dodajemy szczyptę  soli i pozostałe 20 gramów cukru. Dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą  łyżką.
  5. Mus przekładamy do salaterki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Możemy udekorować listkami mięty i , na przykład, porzeczkami. Ich kwaskowy smak doskonale współgra z lekko gorzkawym smakiem czarnej czekolady.