DouceProvence 10 min. 15 min.

Mule po marynarsku Mule po marynarsku: oto idealne, smaczne i nieskomplikowane  menu na sympatyczną kolację ze znajomymi. Ten sposób przygotowania muli jest niewątpliwie najprostszy, najszybszy i, moim skromnym zdaniem, najsmaczniejszy. We Francji jemy mule we wszystkie miesiące w nazwie których znajduje się litera „r” (od września do kwietnia) ponieważ na ogół  uważa się, że wtedy właśnie  są najsmaczniejsze.

 

Składniki na 2 osoby:

  • mule: 1 kg
  • cebula, najlepiej szalotka: 3
  • zielona pietruszka: duża garść
  • białe, wytrawne wino: 250 ml
  • cytryna:1
  • marchew: 1
  • liść laurowy: 2
  • masło: 1 łyżeczka

 

Sposób wykonania:

  1. Dobrze umyć i wyszczotkować mule, usunąć dokładnie wszystkie wąsy.
  2. Włożyć mule do garnka razem z pokrojoną marchewką, jedną cebulą, liśćmi laurowymi i odrobiną białego  wina.
  3. Podgrzać na mocnym ogniu. Mule się otworzą. Zamieszać parę razy łyżką. Kiedy wszystkie mule  będą otwarte wyłączyć ogień.
  4.  Na patelni przygotować sos: pozostałą cebulę drobno posiekać, zeszklić na małym ogniu na łyżeczce masła i dodać białe wino. Zamieszać.
  5. Gorące, otwarte mule dołożyć do sosu i natychmiast podawać.
  6. Idealny dodatek: ciepłe, chrupiące frytki i białe wino. Smacznego!

 

Mule po marynarskuMule po marynarsku