DouceProvence 10 min. 45 min.

S4830001

 

Młody bób w pomidorach to bardzo proste i smakowite  danie. Jego pojawienie się na stole oznacza, że właśnie rozpoczyna się  sezon letni. Do jego wykonania nie obieramy bobu, młoda skórka jest miękka i znakomicie nadaje się do jedzenia. Gorąco zachęcam do spróbowania. Życzę Wam przyjemnych letnich wieczorów przy stole!

 

Składniki:

  • bób ze skórką: spora garść na osobę
  • cebula:2
  • pomidory w zalewie lub świeże
  • olej z oliwek: 2 łyżki
  • sól, świeża zielona pietruszka

 

mlody bob w pomidorach

Odcinamy końcówki strąków i zdejmujemy z boków łyko, jeżeli takie jest. Długie strąki kroimy w poprzek na pół.

 

młody bób w pomidorach

Cebule kroimy i podsmażamy na oliwie na małym ogniu przez około 15 minut. Cebula ma być zeszklona, a nie zrumieniona (wtedy staje się gorzka!).

 

S4830006

Do zeszklonej, miękkiej cebuli, dodajemy bób i pomidory razem z sokiem. Jeżeli używamy świeżych pomidorów przekrawamy je na przykład na trzy.

 

młody bób w pomidorach

Przykrywamy garnek i dusimy danie na bardzo (!!!) małym ogniu przez około 45 minut. Bób powinien być idealnie miękki i rozpływający, a sos lekko odparować.