DouceProvence 10 min. 20 min.

 

S3480017Dzisiaj w menu makrela w białym winie. Lubię  tę  rybę . Jest soczysta, aromatyczna, bezpretensjonalna i, co najważniejsze, dziko żyjąca, a więc zdrowa. Sekretem powodzenia w jej przyrządzeniu jest odpowiednie jej traktowanie. Struktura ryby jest delikatna i dlatego temperatura piekarnika nigdy nie powinna być wysoka. Maksimum 190°C. Dobrym, zrównoważonym dodatkiem do pieczenia jest sos składający się w równych proporcjach z białego wina, oliwy i soku z cytryny. Tym sosem polewamy obficie  rybkę w trakcie pieczenia. W dobie filetów i mrożonek zachęcam Was do korzystania w Waszej kuchni  ze świeżych ryb. Miłego gotowania.

 

Składniki:

  • makrela: 2
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki:
  • białe, wytrawne wino: 2 łyżki
  • cytryna: 1
  • marchew: 1
  • cebula:
  • zioła (np. koperek albo szałwia):  kilka  gałązek świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
  • liść laurowy: 2
  • sól, pieprz

makrela pieczona w białym winie

 

mkrele pieczone w białym winie

Nacieramy makrelę solą ze wszystkich stron.

 

makrela pieczona w białym winie

Do wnętrza ryby wkładamy pokrojony drobno czosnek i zioła.

 

makrela pieczona w białym winie

W miseczce mieszamy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego, wytrawnego wina, 2 łyżki soku z cytryny.

 

makrela pieczona w bialym winie

Polewamy rybę tym sosem.

 

makrela pieczona w białym winie

Dokładamy kilka plasterków cytryny, 1 cebulę pokrojoną w talarki, kawałki marchwi i liście laurowe Wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.

 

makrela pieczona w białym winie

Po 10 minutach pieczenia polewam rybę sosem i przewracam na drugą stronę. Jeżeli sos wyparował, dolewam trochę białego wina. Wstawiam do piekarnika na następne 10 minut.

 

makrela pieczona w białym winie

Nasza ryba jest już gotowa. Z wierzchu jest przyjemnie przypieczona, w środku pozostaje miękka. Sos ziołowo-winno-oliwny pachnie sympatycznie. Rybę podam z brązowym ryżem i pomidorami. Pa pa!