DouceProvence 15 min. 15 min.

 

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepisNareszcie nadszedł czas robienia likieru brzoskwiniowego! Co roku czekam na ten moment. Jest na stałe wpisany w kalendarz rytuałów kulinarnych w naszej rodzinie. Likier brzoskwiniowy przygotowujemy nie z owoców tylko z  liści brzoskwini. Powinny to być liście zrywane nie w pełni  lata, ale właśnie  teraz we wrześniu. Likier brzoskwiniowy ma same zalety. Jest pyszny, przygotowuje się go szybko i nie musi miesiącami leżakować, w związku z czym można prawie natychmiast przystąpić do degustacji. Czy to nie wspaniałe? Aromat lata zamknięty w butelce. Dwie ważne uwagi: liście muszą być zdrowe, najlepiej z uprawy bio, jeżeli takie nie są, należy je przed użyciem opłukać pod bieżącą wodą. Druga rzecz to wino. Powinno być wytrawne, w miarę  dobrej jakości i minimum 12,5% aby trunek nie fermentował !!! Zachęcam Was gorąco do sporządzenia tego likieru, umili Wam jesienne i zimowe wieczory.

Podaję  przepis na 5 litrów likieru.

Składniki:

  • liście z drzewa brzoskwini: 300 gramów
  • cukier (najlepiej ciemny z trzciny cukrowej): 1 kg
  • wódka albo inny alkohol 40%: 1 l
  • wino czerwone wytrawne min. 12,5%: 3,5l

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Zrywamy 300 gramów liści. Zobaczycie, że to całkiem sporo!

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Liście wkładamy do 1,5 litrowego słoika i zalewamy 1 litrem 40% alkoholu.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Liście ugniatamy i zamykamy słoik na 3 dni.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Minęły 3 dni. Przystępujemy do drugiego etapu operacji.1 kg cukru wsypujemy do garnka.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Cukier zalewamy 1 litrem wina.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Mieszamy, mieszamy. Rozpuszczenie cukru w winie trwa długo wiec należy się uzbroić w cierpliwość!

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Teraz będziemy potrzebowali trzech rekwizytów: szklanej butli o pojemności 5 litrów, lejka i sita.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Lejek umieszczamy na szyjce butli.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Na lejku umieszczamy sito.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Wlewamy do butli alkohol, w którym naciągały liście.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

 

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Wlewamy 2 litry wina.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Zdejmujemy sito.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Wlewamy 1 litr wina z rozpuszczonym cukrem.

 

S3370019

Dolewamy wino do 5 litrów.

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Nasz likier jest gotowy!

 

 

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis

Na zdrowie!

 

likier brzoskwiniowy domowy prowansalski przepis