DouceProvence 10 min. 15 min.

legendarny likier Napoleona

 

Antoine-François Fourcroy, polityk i nadworny chemik Napoleona, prowadził osobisty pamiętnik. Możemy w nim znaleźć wiele interesujacych informacji i ciekawostek dotyczących prywatnego życia cesarza. Pod jedną  z dat znajdujemy opis, jak to Napoleon zalewa andaluzyjskie mandarynki koniakiem lub innym mocnym alkoholem, następnie  wyrusza na bitwę, a po powrocie z niej z lubością degustuje mandarynkowy likier. Znając trunkowe upodobania cesarza, Fourcroy, stworzył specjalny przepis napoleońskiego likieru. Dzisiaj pora na zapoznanie sie z nim. Koniak figurujący w przepisie  możemy ewentualnie zastąpić rumem. Mandarynki (lub klementynki) powinny być pierwszej jakości: idealnie świeże, dojrzałe, soczyste i jak najbardziej słodkie. Do dzieła.

 

Składniki:

  • mandarynki, świeże, soczyste, słodkie: 4
  • koniak lub rum (najlepiej kilkuletni): 1/2 litra
  • ciemny, trzcinowy cukier: 125 gramów
  • wanilia: 1 laska
  • woda: 3, 4 łyżki

 

S5560007

Sposób przyrządzania:

  1. mandarynki myjemy pod bieżącą  wodą
  2. ścieramy na tarce wierzchnią, pomarańczową część skórek
  3. mandarynki przecinamy na pół i wyciskamy sok
  4. sok i startą skórkę przekladamy do szklanego, zamykanego słoja
  5. laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wkjładamy do słoika
  6. całość zalewamy alkoholem
  7. zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 dni
  8. otwieramy słój i przefiltrowujemy mandarynkowy alkohol
  9. cukier dokładnie rozpuszczamy w odrobinie wody i łączymy z przefiltrowanym alkoholem
  10. wlewamy do butelek, zakorkowujemy i czekamy kolejne 15 dni na degustację